Lemondott az Operaház főzeneigazgatója

Halász Péter távozásának hírét Ókovács Szilveszter is megerősítette

Lemondott Halász Péter, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója – adta hírül Ókovács Szilveszter a Faktor hírportálon megjelent saját írásában. Mint a szövegből kiderül: Halász Péter február elsején jelezte távozási szándékát – ugyanakkor másik, 2018 júniusáig érvényes karmesteri szerződése továbbra is érvényben marad. Így a tervek szerint továbbra is évente húsz-huszonöt előadást vezényel majd a Házban, köztük A nibelung gyűrűje hátra lévő bemutatóit. „Az okok nem a nyilvánosságra tartoznak, én személyesen sajnálom Halász Péter döntését, de tudomásul veszem annál is inkább, hogy az Opera művésze marad” – kommentálta a döntést Ókovács Szilveszter.

Halász Péter (fotó: Mányó Ádám)
Halász Péter (fotó: Mányó Ádám)

Halász Péter 2010-ben debütált a Magyar Állami Operaházban Rossini A sevillai borbély című operájával. 2013-as főzeneigazgatói kinevezéséig a Figaro házassága, a Bohémélet és a Turandot előadásait vezényelte, általában pozitív kritikai visszhanggal. Főzeneigazgatóként a Falstaff-fal debütált, majd ő vezénylete Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című operájának magyarországi bemutatóját – utóbbival általános elismerést aratva. A tavalyi szezonban a Così fan tutte, A Rajna kincse és A bűvös vadász dirigálásával aratott kritikai sikert. Legközelebb március 6-án, A walkür premierjén áll az Operaház közönsége elé.

Utódlásáról így nyilatkozott a főigazgató: „Több karmesterrel történt konzultációt követően az új vezetői megbízás miatt – az érvényes szabályok betartásával – Balog Zoltánhoz, az EMMI-t irányító miniszterhez fordultam, akinek jelenleg jóváhagyását várjuk a felterjesztett művész vonatkozásában.”

Fotó: Mányó Ádám

Forrás: Faktor