Évadot hirdetett a Metropolitan Opera

Huszonhat produkció és tíz mozis közvetítés lesz látható a 2016-2017-es szezonban

Meghirdette 2016/2017-es évadát a New York-i Metropolitan Opera. Az intézmény huszonhat produkcióval, egy kortárs művel, tíz HD-közvetítéssel és egy magyar közreműködővel várja a közönséget.

Wagner-bemutatóval indul az évad, a Trisztán és Izoldát a Jolanta és A kékszakállú herceg vára rendezője, Mariusz Treliński viszi színre. A premiert és a közvetítést Simon Rattle vezényli, a szerelmespárt Nina Stemme és Stuart Skelton énekli. A további szereplők René Pape, Jevgenyij Nyikityin és Jekatyerina Gubanova lesznek. (Az előadást a varsói Nemzeti Operával, a Baden-Baden-i Festspielhauszal és a Pekingi Nemzeti Előadó-művészeti Központtal koprodukcióban mutatják be.)

Trisztán és Izolda (fotó: Kristian Schuller / Metropolitan Opera)
Trisztán és Izolda (fotó: Kristian Schuller / Metropolitan Opera)

A második operaközvetítés a Don Giovanni lesz, Michael Grandage rendezésében és Fabio Luisi vezényletével. A címszerepet Simon Keenlyside, a további főbb szerepeket Adam Plachetka, Rolando Villazón, Hibla Gerzmava, Malin Byström és Serena Malfi énekli.

Egy igazi különlegességet is megtekinthetünk a mozikban, a kortárs finn zeneszerzőnő, Kaija Saariaho L’Amour de Loin című darabja a lovagkorba visz el bennünket. Az előadást Robert Lepage rendezi, Susanna Mälkki vezényli, Eric Owens, Susanna Phillips és Tamara Mumford lép benne színpadra.

L'Amour de loin (fotó: Kristian Schuller / Metropolitan Opera)
L’Amour de loin (fotó: Kristian Schuller / Metropolitan Opera)

Januárban Plácido Domingo új szerepben mutatkozik be, a Nabucco címszerepét énekli James Levine vezényletével. A további közreműködők Ljudmila Monasztirszka, Jamie Barton, Russell Thomas és Dmitrij Beloszelszkij lesznek.

Bartlett Sher Gounod-rendezése, a Rómeó és Júlia is újra látható lesz, az előadás karmestere Gianandrea Noseda. Diana Damrau, Vittorio Grigolo, Virginie Verrez, Elliot Madore és Mihail Petrenko működik közre a produkcióban.

Kristīne Opolais énekli a Ruszalka címszerepét Mary Zimmermann új rendezésében, Mark Elder vezényletével. Partnerei Katarina Dalayman, Jamie Barton, Brandon Jovanovich és Eric Owens lesznek.

Ruszalka (fotó: Kristian Schuller / Metropolitan Opera)
Ruszalka (fotó: Kristian Schuller / Metropolitan Opera)

Willy Decker nagy sikerű Traviatájában ezúttal Szonja Joncseva énekli Violettát. Az előadást Nicola Luisotti vezényli, a további szerepekben Michael Fabiano és Thomas Hampson hallható.

Újra látható lesz Mozart Idomeneója Jean-Pierre Ponnelle rendezésében, James Levine vezényletével. A főszerepeket Matthew Polenzani, Alice Coote, Nadine Sierra és Elza van den Heever énekli.

Igazi sztárparádé lesz Csajkovszkij Anyeginje: Anna Netrebko, Dmitrij Hvorosztovszkij, Jelena Maximova, Alekszej Dolgov és Štefan Kocán szerepel benne. Az előadást Robin Ticciati vezényli.

Az évad végén ismét új produkciót láthatunk, Robert Carsen viszi színre A rózsalovagot, a karmester James Levine lesz. A három női főszerepet Renée Fleming, Elīna Garanča és Erin Morley, Ochs bárót Günther Groissböck formálja meg.

Sajnos nem minden érdekesség lesz látható a mozikban, így a Bohémélet sem, melyben Kele Brigitta énekli Musettát. Az új produkciók közül a Tell Vilmost kell majd nélkülöznünk, Pierre Audi rendezésében Gerard Finley formálja meg a címszerepet. Az előadásokban további, olyan neves művészek működnek közre, mint Sophie Koch (Carmen), Peter Mattei (A sevillai borbély), Adrianne Pieczonka és Klaus Florian Vogt (Fidelio), Michael Volle (A bolygó hollandi), Marcelo Álvarez (Manon Lescaut), Olga Peretyatko és Željko Lučić (Rigoletto).

További részletek a Metropolitan honlapján olvashatók.

Fotók: Kristian Schuller / Metropolitan Opera