Ezt olvastuk 2016-ban

Összegyűjtöttük a múlt év legolvasottabb cikkeit

Az óévbúcsúztatás az Opera-Világ szerkesztőségét is számvetésre, a múlt év összegzésére késztette. Ebből az alkalomból átnéztük a statisztikáinkat, hogy lássuk, mely cikkeink örvendtek a legnagyobb népszerűségnek. A múlt év legolvasottabb témái következnek.

Plácido Domingo
Plácido Domingo

Plácido Domingo ingyenes koncertjének híre minden rekordot megdöntött oldalunkon, több mint 18 ezer kattintást ért meg. Bár mérsékeltebb érdeklődés övezte a koncert részletes műsorát, az is tíz legolvasottabb cikkünk közé került, akárcsak az estről készült kritika, amely ezen műfaj tavalyi legnépszerűbb írása lett. Bár nagyságrendileg kisebb, de szintén jelentős érdeklődés övezte tavasszal az Erkel Színházban tartott Trubadúr-bemutatót: a második legnépszerűbb kritikánk ezt az előadást értékelte, de a premiert beharangozó hírünk is jól szerepelt az éves listán.

Jelenet A trubadúr II. felvonásából (fotó: Mányó Ádám)
Jelenet A trubadúr II. felvonásából (fotó: Mányó Ádám)

Sajnos nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, milyen sok szomorú hír keltette fel a figyelmünket 2016-ban: a Kocsis Zoltán betegségéről kiadott őszi közlemény, Massányi Viktor halálhíre és a róla írott nekrológ, a Dmitrij Hvorosztovszkij betegségéről szóló hírek, Lehoczky Éva tragikus halála és emlékezésként a vele hat évvel korábban készült interjúnk az év bánattal teli perceiről tanúskodnak. Reméljük, jövőre kevesebbet kell eleget tennünk az ilyen fájdalmas kötelességeknek.

Kocsis Zoltán (fotó: Posztós János / Budapesti Tavaszi Fesztivál)
Kocsis Zoltán (fotó: Posztós János / Budapesti Tavaszi Fesztivál)

Szerencsére jó hírek is bőven akadtak: ezrek olvasták a március 15-i kitüntetettek listáját vagy a BMC új operaszínpadának tervét, sokan izgultak a Magyar Állami Operaház Énekkarának a Bachtrack szavazásán való szerepléséért, majd örültek az eredménynek. Nagy érdeklődést keltett Damiano Michieletto Bohémélet 2.0-jának bemutatója, az Armel Operaverseny és a Marton Éva Énekverseny eredményei, valamint hazai és külföldi évadtervek is.

Dmitrij Hvorosztovszkij (fotó: Pályi Zsófia / Müpa)
Dmitrij Hvorosztovszkij (fotó: Pályi Zsófia / Müpa)

A kritikák közül a már említett írásokon kívül Dmitrij Hvorosztovszkij áriaestje, a zeneakadémiai Szentivánéji álom, a koncertszerű Così fan tutte, A nibelung gyűrűje a Budapesti Wagner-napokon és Bryn Terfel koncertje érdekelte legjobban az olvasókat. Interjúink közül egy nyolc évvel ezelőtt Tokody Ilonával készült beszélgetés örvendett a legnagyobb népszerűségnek, de sokan olvasták a Daragó Zoltánról, Vörös Szilviáról és Szűcs Mártáról készült cikkeinket is.

Bryn Terfel (fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)
Bryn Terfel (fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Ilyen sok kedves érdeklődés után nem maradt más hátra, mint megköszönni Olvasóinknak az egész éves figyelmet, és kérni, maradjanak velünk 2017-ben is. Ígérjük, hogy lehetőségeinkhez mérten eztán is beszámolunk a hazai és nemzetközi operaélet legfontosabb eseményeiről!

Boldog új évet kíván az Opera-Világ szerkesztősége!