MagyarFeszt az Operában

Az évadban bemutatott magyar operákat és ritkán játszott műveket tekinthet meg a közönség

Idén egy hónaposra nyúlik az Operaház hagyományos, év végi fesztiválja; a Magyar Évad zárásaként tartott MagyarFeszten húsznál is több magyar operát hallhat a közönség, a záróesemény pedig egy világsztár fellépése lesz.

A fesztiválon előadott művek a magyar operatörténet kezdetétől napjainkig tartó időszakot ölelik fel. Május 19-én különleges produkcióra kerül sor a Kolozsvári Magyar Opera bemutatójában, Ruzitska József 1822-ben bemutatott operája, a Béla futása a legrégebbi, teljes terjedelmében fennmaradt zenés magyar színpadi mű. A zenetörténet emellett számon tartja Chudy József Pikkó Hertzeg és Jutka Perzsi című, 1793-as alkotását is, amelynek azonban zenei anyaga elveszett. Az eredeti librettóból szerzett inspirációk nyomán Orbán György komponált új művet Pikkó herceg címen. Az előadás Anger Ferenc rendezésében, Selmeczi György vezényletével hallható az Erkel Színházban.

A fesztivál másik bemutatójára a Zeneakadémiával együttműködve kerül sor, az operaszakosok vizsgaelőadása két kortárs művet foglal magába: Bella Máté A tavasz ébredése című darabját, valamint Solti Árpád La Violetta című művét. A produkció május 21-én és 23-án látható a Zeneakadémia Solti Termében, a rendező Almási-Tóth András, a karmester Vajda Gergely lesz.

A fesztivál plakátja
A fesztivál plakátja

Az évad premierjei közül több darabot is újrajátszanak a fesztiválon, így ismét színre kerül Eötvös Péter Szerelemről és más démonokról című operája, a Székely fonó és a HungarianLateNight, a korábban bemutatott előadások közül a Sába királynője, A tenor, a Leánder és Lenszirom, a Mario és a varázsló, A kékszakállú herceg vára és a Háry János tekinthető meg.

Számos magyar művet lehet koncertszerűen is meghallgatni: Madarász Iván Utolsó keringő, Lajtha László A kék kalap, Ligeti György Le grande macabre, Szokolay Sándor Vérnász, Gyöngyösi Levente A gólyakalifa, Szőnyi Erzsébet A makrancos királylány, Selmeczi György Spiritiszták, valamint Petrovics Emil C’est la guerre és Lysistrate című operáit adják elő. Emellett sok klasszikus és kortárs magyar műből tartanak zenehallgatással egybekötött ismertetést a zeneszerző vagy zenetörténészek közreműködésével.

A fesztivál zárókoncertjén első alkalommal lép színpadra Magyarországon René Pape. A világszerte népszerű, német születésű basszista maga válogatta a július 10-i áriaestjének programját, melynek keretében népszerű Verdi és Wagner művek mellett magyar kötődésű darabokra is számítani lehet. A Magyar Állami Operaház Zenekarát az esten az ugyancsak nagy ívű pályát befutó német karmester, Jonas Alber dirigálja.

A fesztivál részletes programja az Operaház honlapján olvasható.