Évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház

Tizenkét operapremierrel és az újranyitó Operaházzal várja az intézmény jövőre a közönséget

Meghirdette 2021-22-es évadát a Magyar Állami Operaház, jövőre pótolják az idén elmaradt premiereket, több világnagyság is Budapesten vendégeskedik majd, illetve az Operaház tervezett márciusi újranyitása alkalmából háromnapos fesztivált rendeznek.

A Margitszigeten látható először, de szeptemberben az Eiffel Műhelyházban is bemutatják Calixto Bieito Carmen-rendezését. Az előadások karmestere Kovács János és Dénes István, a főszereplők Szántó Andrea, Brickner Szabolcs, Kriszta Kinga és Bretz Gábor, illetve Nagy Zoltán lesznek.

Többszöri halasztás után szintén szeptemberben kerül színre Karol Józef Wojtyła Az aranyműves boltja című darabja, Krzysztof Penderecki zenéjével. Az előadás rendezője Szikora János, a főbb szerepeket Tóth Ildikó, Gáspár Sándor, Kovács Tamás, Varga Gabriella és Ballér Bianka alakítja.

A Beethoven-évforduló alkalmából egy estén adják elő a zeneszerző István király című kísérőzenéjét és Athén romjai című ünnepi játékát, Richard Strauss átdolgozásában. A két mű, magyar költők szövegeivel kiegészítve, Oberfrank Pál rendezésében, Oberfrank Péter vezényletével tekinthető meg, közreműködik Váradi Zita, Kelemen Zoltán és Cser Krisztián.

Szintén az idei évadból került át jövőre Philip Glass Les enfants terribles című operája, melynek rendező-koreográfusa Barta Dóra, karmestere Dobszay Péter, főszereplői Kósa Lőrinc, Rálik Szilvia, Ódor Botond, Kálnay Zsófia és Szemenyei János lesznek.

Két változatban hallgathatja meg a közönség a Hoffmann meséit, az egyikben a négy női főszerepet Kolonits Klára énekli, a másikban Jónás Réka, Ádám Zsuzsanna, Horti Lilla és Bernáth Éva osztozik rajta. A címszerepet László Boldizsár formálja meg, az előadást Székely Kriszta rendezi, és Kesselyák Gergely vezényli.

Két szereposztásban láthatja a közönség Donizetti Az ezred lánya című operáját, Szemere Zita/Rácz Rita, illetve Boncsér Gergely/Horváth István főszereplésével. Az előadás rendezője Polgár Csaba, karmestere pedig Fabrizio Maria Carminati lesz.

Egy magyar vígopera is színesíti az évadot, Poldini Ede Farsangi lakodalom című darabját Almási-Tóth András fogja színre állítani, Dénes István pedig vezényelni. A főbb szerepekben Szegedi Csaba, Miksch Adrienn, Kristóf Réka/Zavaros Eszter, illetve Rab Gyula/Bartos Barna látható.

A dán Hotel Pro Forma társulat működik közre Debussy Pelléas és Mélisande című operájában, az előadást a társulat alapítója, Kirsten Dehlholm rendezi. A karmester Frédéric Chaslin, a főszerepeket Fried Péter, Meláth Andrea, Haja Zsolt, Kovács István és Pasztircsák Polina éneklik.

Már az újranyitott Operaházban láthatja majd a közönség Erkel Hunyadi Lászlóját, melyben a főigazgató, Ókovács Szilveszter rendezőként debütál (és ígérete szerint a közönség a felújított épület színpadtechnikai lehetőségeit is megcsodálhatja majd az előadásban). Az opera ősváltozata fog elhangzani, Kocsár Balázs vezényletével, a főszereplők Brickner Szabolcs, Kolonits Klára, Miklósa Erika, Bretz Gábor és Pataky Dániel lesznek.

Horváth Csaba és a Forte Társulat mutatja be a Keresztkantáták című produkciót, a Johann Sebastian Bach műveiből összeállított előadást Halász Péter fogja vezényelni, az énekes szólista pedig Kovács István lesz.

Szintén az Operaházban pótolják majd az elmaradt Wagner-bemutatókat, a Parsifal húsvét előtt kerül színre, Almási-Tóth András rendezésében, Kocsár Balázs vezényletével, a főszerepeket Kovácsházi István, illetve Peter Seiffert, Kálmándy Mihály, Palerdi András és Szántó Andrea fogják énekelni. Az istenek alkonya pedig az évad végén tekinthető meg, ezzel teljessé válik a tetralógia M. Tóth Géza rendezésében, az előadás karmestere szintén Kocsár Balázs, közreműködik Rálik Szilvia, Kovácsházi István, Szemerédy Károly, Horti Lilla és Gábor Géza.

Az új évad plakátja

Az évad során sok neves vendégművész látható majd az Opera előadásaiban, augusztusban Patricia Petibon és Lawrence Brownlee ad koncertet az Eiffel Műhelyház Kodály parkjában. Plácido Domingo karmesterként az Operaház nyitógáláján, énekesként pedig a Simon Boccanegrában lép fel (partnerei Rost Andrea, Cser Krisztián és Brickner Szabolcs lesznek). Újra látható Boito Mefistofele című operája Kovalik Balázs rendezésében, a címszerepet ráadásul Erwin Schrott fogja megformálni (Fekete Attila és Létay Kiss Gabriella mellett). Matthew Polenzani a Don Carlosban működik közre (az idén online bemutatott előadásban még Palerdi András, Szegedi Csaba, Anna Shapovalova, illetve Ádám Zsuzsanna, valamint Gál Erika működik közre). Sir Willard White A kékszakállú herceg vára és a Porgy és Bess címszerepét énekli, előbbit Gál Erika oldalán, Kovács János vezényletével. 2022 augusztusában a tervek szerint az Eiffel Műhelyház szabadtéri koncertjén Anna Netrebko és Yusif Eyvazov várja az érdeklődőket.

Még néhány, jövőre tervezett repertoár-előadás, amelyet a közönség régen vagy rövid ideig hallhatott, a teljesség igénye nélkül: Tallér Zsófia: Leánder és Lenszirom (vez. Hamar Zsolt, fősz. Sándor Csaba, Molnár Ágnes), Richard Strauss: Salome (vez. Kocsár Balázs, fősz. Gerhard Siegel, Annemarie Kremer), Erkel: Bánk bán (vez. Medveczky Ádám, fősz. Kovácsházi István), Gyöngyösi Levente: Mester és Margarita (vez. Hollerung Gábor, fősz. Balczó Péter, Sáfár Orsolya), Monteverdi–Bella Máté: Poppea megkoronázása (vez. Vajda Gergely, fősz. Keszei Bori, Szappanos Tibor), Vajda János: A képzelt beteg avagy őfelsége komédiása (vez. Kovács János, fősz. Hábetler András), Puccini: Edgar (vez. Leonardo Sini, fősz. Fekete Attila), Heggie: Ments meg, Uram! (vez. Thomas Kornél, fősz. Meláth Andrea, David Adam Moore), Britten: Szentivánéji álom (vez. Török Levente, fősz. Daragó Zoltán, Brassói-Jőrös Andrea), Dohnányi: Simona néni–Hubay: A cremonai hegedűs (vez. Dohnányi Olivér), Purcell: A tündérkirálynő (vez. Benjamin Bayl, fősz. Rácz Rita), Mozart: Szöktetés a szerájból (vez. Halász Péter, fősz. Miklósa Erika), Giordano: Andrea Chénier (vez. Kocsár Balázs, fősz. Carlo Ventre). A tervek szerint utoljára szerepel a műsoron Nagy Viktor Tosca-rendezése, jövő nyáron a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon láthatja majd a közönség. Jövőre is látható lesz a két, még az idei évadban bemutatandó előadás, Lully Az úrhatnám polgár című darabja, illetve a Figaro³ is.

A vidéki közönség sem marad opera nélkül, Donizetti Szerelmi bájitala Tatán, Gyulán és a Művészetek Völgyében látható majd, Orff Carmina Buranája pedig Pécsett és Beregszászon. Verdi Traviatája Győrben és Veszprémben fog vendégszerepelni. Jövő nyáron Kodály Háry Jánosa lesz a Gördülő Opera új előadása, melyet az ország számos pontjára elvisznek (a főszerepet Molnár Levente énekli majd). A gimnazistáknak szóló OperaKaland keretében a Hunyadi László és a Porgy és Bess látható, a kisebbeknek szánt OperaKoktél pedig Mozart A színigazgató és Menotti A telefon című művére várja a gyerekeket.

Részletes műsorkalendárium és további információ az Opera honlapján érhető el.