Operaelőadások a nyári fesztiválokon

Amíg a kőszínházak nyári szünetet tartanak, az operajátszás fő helyszínei a nyári fesztiválok lesznek

Bár a legtöbb operajátszó intézmény évadja júniusban véget ér, azoknak sem kell csalódniuk, akik nyáron is szeretnének kedvenc műfajuk előadásaira járni, hiszen számos nyári fesztivál programjában szerepelnek operaelőadások. Elsőként mindjárt júniusban, két, kimondottan az operának szentelt fesztiválra látogathatnak el, ahogyan azt a Budapesti Wagner-napokról és a miskolci Bartók+ Operafesztiválról szóló híreinkből is megtudhatták.

Pillangókisasszony
Pillangókisasszony

A szabadtéri fesztiválokon is lesznek operaelőadások, a Budapesti Nyári Fesztivál kereteiben július 26-án és 28-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Puccini Pillangókisasszony című operáját játsszák, a címszerepben Rost Andreával. Az előadást Anger Ferenc rendezi, a Magyar Állami Operaház Zenekarát Héja Domonkos vezényli. Ugyanitt augusztus 20-án egy igazi különlegesség, Erkel István király című operája csendül fel. A főbb szerepeket Bretz Gábor, Wiedemann Bernadett, Balczó Péter, Keszei Bori és Szegedi Csaba énekli, az MR Szimfonikusokat Vajda Gergely vezényli.

A vidámabb művek kedvelőinek a Városmajori Szabadtéri Színpadra kell majd menniük, ahol augusztus 2-án és 3-án Mozarttól a Figaro házassága kerül színre az elsősorban énekesként ismert Hábetler András rendezésében. A Grófot Kovács István, a grófnét Fodor Beatrix énekli, Figaro szerepében Hámori Szabolcs hallható, mellette Susanna Herczenik Anna lesz, Cherubinoként pedig Mester Viktória látható. Az előadást Köteles Géza vezényli.

Porgy és Bess
Porgy és Bess

A vidéki fesztiválok közül a Szegedi Szabadtéri Játékok a legnagyobb szabású, itt koncertet szentelnek a két évfordulós zeneszerzőnek, Wagnernek és Verdinek, július 31-én. A hírek szerint a gálán Tokody Ilona és Temesi Mária fog fellépni. Augusztus 9-én és 10-én pedig egy nálunk igen ritkán látható mű, Gershwin Porgy és Bess című darabja kerül színre, egy világszerte turnézó amerikai társulat előadásában.

Szombathelyen az Iseumi Szabadtéri Játékokon Verdi Aidáját mutatják be. A július 26. és 28-i előadásokon a címszerepet Lukács Gyöngyi énekli, Radames szerepében Kiss B. Atilla lép fel, Amneris Dobi Kiss Veronika lesz, Amonasrót pedig Alexandru Agache alakítja. Az előadást Kürthy András rendezi, a Savaria Szimfonikus Zenekart Medveczky Ádám vezényli.

Fertődön operagálát hallgathatnak az érdeklődők augusztus 9-én, melyen Verdi és Bizet műveiből szólalnak meg részletek. A koncert igazi sztárparádénak ígérkezik: Elena Moşuc, Elena Maximova, Ivan Magri és Vladimir Sztojanov lép fel rajta. A Győri Filharmonikus Zenekart Kovács János vezényli.

Végezetül pedig hadd ajánljuk a gyulai Shakespeare Fesztivál egy koncertjét: aki esetleg Budapesten lemaradt volna Birta Gábor és Nicholas Clapton Kontratenor, vagy amit akartok című koncertjéről, július 11-én ott bepótolhatja.