Kezdődik a Budapesti Wagner-napok

A zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából idén A nürnbergi mesterdalnokokat mutatják be

Eric F. Halfvarson
Eric F. Halfvarson

Június 8-án tartják a Wagner-napok első előadását, az idei új produkció, A nürnbergi mesterdalnokok bemutatóját. Wagner egyetlen vidám és nem mitológiai gyökerű darabját Michael Schulz állítja színpadra rendszeres alkotópartnereivel, Dirk Beckerrel és Renée Listerdallal, akikkel Weimarban már egy nagy sikerű Ring-előadást hoztak létre. A főbb szerepekben ezúttal is a nemzetközi Wagner-élet nagyjai lépnek fel: Hans Sachsot James Rutherford fogja énekelni, Pogner Eric F. Halfvarson lesz, Éva szerepében Annette Dasch lesz hallható, Walthert pedig Klaus Florian Vogt alakítja majd. Az előadáson ezúttal is az MR Szimfonikusok működik közre Fischer Ádám vezényletével. A premiert követően az előadás még két alkalommal, június 15-én és 23-án tekinthető meg.

Látható lesz még két korábbi produkció is, a 2006-os, első Budapesti Wagner-napok előadása, a Parsifal, június 14-én és 22-én. Az eredeti szereposztásból Matti Salminen és Christian Franz ezúttal is színpadra lép majd, míg a többi szerepben a Wagner-napok más produkcióiból ismerős énekesek lesznek hallhatók: Amfortas a tavaly Wolframként fellépő Lauri Vasar, Kundry a két éve Orturdként nagy sikert arató Petra Lang, Klingsor pedig a Ring-előadások állandó Alberichje, Hartmut Welker lesz. Június 9-én és 16-án pedig a Lohengrin kerül színre, melyet a Wagner-napok története során először vendégkarmester, Vajda Gergely vezényel. A címszerepet ezúttal is Kovácsházi István énekli, Elza Ricarda Merbeth lesz, Telramund szerepében Anton Keremidtchiev látható majd, mellette Ortrudot pedig Linda Watson, illetve Michaela Schuster alakítja.

Jelenet a Lohengrinből
Jelenet a Lohengrinből

A bicentenáriumra való tekintettel egy különleges programot is szerveznek a Művészetek Palotájában: június 21-én a Fesztivál Színházban Wagner összes dala szólal majd meg, Szabóki Tünde, Wiedemann Bernadett, Lökös Dániel és Sebestyén Miklós előadásában. A koncerten zongorán közreműködik Virág Emese, a dalokhoz magyarázatot Kovács Sándor fog fűzni, a sokszor szinte teljesen ismeretlen alkotások befogadását megkönnyítendő.

A Művészetek Palotája egy Wagnerhez köthető elismerést is alapított az emlékévben: a Hans Sachs-díjat az elmúlt év zenekritikáiból szakmai zsűri által előválogatott darabok közül az az írás kapja, amelyre a közönség a legtöbb szavazatot adja. Idén Péteri Lóránt kritikája lett a győztes, a díj átadására A nürnbergi mesterdalnokok bemutatóján kerül sor.

Egy további program is kedveskedik azoknak az érdeklődőknek, akiket az előadások létrejöttének a háttere is izgat: a Művészetek Palotája Előadótermében dokumentumfilmeket tekinthetnek meg a Wagner-napok produkcióiról: június 11-én a Lohengrin-előadás hátteréről, június 13-án a Parsifaléról, június 20-án pedig a tavalyi Tannhäuser-előadás kulisszatitkairól. A vetítésekre a belépés ingyenes, ám előzetes regisztrációhoz kötött, erre a Művészetek Palotája honlapján van lehetőség, ahol további információ érhető el a Budapesti Wagner-napok valamennyi előadásáról.

Forrás: Művészetek Palotája