Alexander Pereira a Scala új intendánsa

A döntést kedden hozta meg az operaházat működtető alapítvány ügyvezető testülete

scala-opera-house
A Scala

Alexander Pereira a legalkalmasabb személy arra, hogy megőrizze és növelje is a Scala értékét – mondta a sajtónak Giuliano Pisapia milánói polgármester, a Scala alapítvány elnöke.

Pisapia elmondta, hogy Pereirát egyhangú támogatással választották ki az intendánsi állásra kiírt nemzetközi pályázatra jelentkező huszonöt jelölt közül. A feltételek között szerepelt, hogy a pályázók kulturális menedzseri tapasztalattal bírjanak, és finanszírozást is képesek legyenek szerezni az operaház számára.

A 65 éves, Bécsben született Pereira korábban tíz éven át a zürichi operaház intendánsa volt, 2012-től a Salzburgi Ünnepi Játékok vezetője. Külföldiként Itáliához és Milánóhoz is kötődik: tizenkét éven át az Olivetti olasz vállalatnál dolgozott, kiválóan beszél olaszul, feleségével együtt Milánóban él.

Pereira hivatalosan 2015-től veszi át az eddigi intendáns, a párizsi operához távozó Stéphane Lissner helyét, aki az olasz sajtó szerint már jelenleg is „fél lábbal” a francia fővárosban dolgozik. Pereira első feladata a Scala 2016-os programjának összeállítása lesz az ehhez szükséges források megtalálásával. A milánói operaház a tavalyi évet veszteség nélkül zárta, de Pereira fizetése negyedével kevesebb lesz Lissnerénél, aki alapbérként évi bruttó 350 ezer euróban részesül.

Forrás: MTI