Hallgassunk Eötvös-operákat!

…avagy mit ismerhetünk meg az interneten a Szent István-díjjal kitüntetett zeneszerző operái közül?

Augusztus 20-án a legmagasabb állami díjjal tüntették ki Eötvös Pétert: a köztársasági elnök a Szent István-rendet adományozta napjaink egyik legfoglalkoztatottabb és legtermékenyebb operaszerzőjének. Mivel kortárs zeneszerzőt ritkán részesítenek itthon ilyen elismerésben, bízunk abban, hogy ez az esemény nagyobb figyelmet fordít a kortárs zenére, és azon belül is a kortárs opera műfajára. Eötvös Péter operai életműve megérdemli, hogy jobban ismerjük – az alábbiakban ehhez igyekszünk segítséget nyújtani a világháló segítségével.

1. Három nővér

Az első egész estét betöltő Eötvös-opera Csehov közismert színműve nyomán született a Lyoni Opera felkérésére. Az opera librettója nem követi az eredeti cselekmény sorrendjét: a szerzők három szereplő – Irina, Andrej és Mása – alakjának középpontba állításával mesélik el újra és újra a történetet. Az 1998-as lyoni ősbemutatót meglepő gyorsasággal követte a magyarországi 2000-ben: a három nővér eredetileg kontratenorokra fogalmazott szerepét ezúttal énekesnők alakították. A közben eltelt majd két évtized során váltakozva hol férfiak, hol nők énekelték Olga, Irina és Mása szerepét, és a színpadra állítások is meglehetősen különböző iskolákat követtek.

Az opera librettója Csehov eredeti szövegéhez igazodva orosz nyelvű – erről így nyilatkozott Eötvös Péter lapunknak adott tavalyi interjújában: „A Három nővér esetében az én álmom volt, hogy oroszul legyen. Egyrészt kompenzálni akartam valamit abból, hogy iskolás korunkban nyolc évig nem tanultunk oroszt; másrészt ideálisnak tartottam az orosz nyelvet nem csak magánhangzói, de gyönyörű mássalhangzói, a cs-k, a zs-k és minden zöngés hang miatt is.”

Az alábbi részlet a párizsi Châtelet előadásából való, 2001-ből.

2. Le Balcon

A francia abszurd dráma botrányszerzője, Jean Genet drámája nyomán készült Le Balcon ősbemutatója az Aix-en-Provence-i Fesztiválon volt 2002-ben. Eötvös Péter így idézte fel a francia nyelv okozta nehézségeket és az opera zenéjének forrásait: „…rendkívül nehezen kezelhető a francia, ami gyakorlatilag nem tartalmaz mássalhangzót (A Balkon című darabom esetében azért tudtam viszonylag jól kezelni ezt a problémát, mert ott a francia sanzon már jól bejáratott szöveg-zene viszonyából indultam ki)”. Az operát 2005-ben mutatták be Budapesten a Müpa Fesztivál Színházában, a rendező Alföldi Róbert volt.

Az Aix-en-Provence-i ősbemutató felvétele teljes egészében megtekinthető a legnagyobb fájlmegosztón.

3. Angyalok Amerikában

Míg a Balkon ihlető forrása a francia sanzon világa, addig az Angyalok Amerikában az amerikai zenés színházat tekintheti szellemi elődjének. A Tony Kusher hazánkban is játszott színműve nyomán készült librettó kényes témákat dolgoz fel: a homoszexualitás, az AIDS, az intolerancia mind-mind magunk megismerésének és elfogadásának nehézségével szembesít minket – a darab egyáltalán nem a nyolcvanas évekből itt ragadt Zeitstück, hanem eleven, húsba vágó, fontos mű. Bűn, hogy Magyarországon mind a mai napig nem került színre. (Lengyelországban viszont igen: a wrocławi színpadi bemutatóról magunk is beszámoltunk.)

Az alábbi felvétel a darab párizsi ősbemutatóját teszi közkinccsé, világsztárokat felvonultató szereposztásban.

4. A szerelemről és más démonokról

A kultuszírónak számító Gabriel García Márquez regénye nyomán készült opera a Nobel-díjas író mágikus realizmusát fogalmazza zenébe. Az opera a Glyndebourne-i Fesztivál felkérésére készült, ennek megfelelően angol nyelvű. A tervek szerint 2017-ben, tizenhét éves szünet után ez lesz a második Eötvös-opera, melyet bemutat a Magyar Állami Operaház.

Az alábbi teljes hangfelvételen mindenképpen figyelmet érdemel René Kollo szereplése Don Ygnacióként!

5. Bónusz: Chinese Opera

A Chinese Opera – nem opera, hanem a cím sugallata ellenére valójában zenekari darab. Mégis fontos megismernünk, hiszen a cím okozta félreértés vezetett oda, hogy Kent Nagano, az akkori lyoni zeneigazgató egész estés operát rendelt Eötvöstől. Így született meg a Három nővér – mint arról bővebben már hivatkozott interjúnkban is olvashat.