West Side Story az Erkel Színházban

Szeptember 11-én mutatják be Leonard Bernstein világhírű musicaljét

Az előadás plakátja
Az előadás plakátja

Az Erkel Színház első premierje igazi különlegességnek ígérkezik, mivel Magyarországon Bernstein West Side Story című művét még nem játszották abban a szimfonikus összeállításban, amelyre azt a szerző eredetileg megírta, ráadásul az sem jellemző, hogy operaénekesek szólaltassák meg a főbb szerepeket – harangozta be a bemutatót Ókovács Szilveszter a keddi sajtótájékoztatón. Ugyanakkor a zenekedvelők nagy része valószínűleg a korszak legnagyobb operaénekeseivel készült felvételről ismeri a művet, melyet az 1980-as években a szerző vezényletével rögzítettek.

A történet alapvető tragikumát ugyanakkor a benne szereplők fiatal kora adja, tette hozzá Novák Péter rendező, hiszen sokkal szokatalanabb és ezért megrázóbb egy tizenéves halála, mint egy idősebb emberé. Mivel az operai hang sajátosságai alapján a szerepekre nem találtak volna kellően fiatal művészeket, a produkció létrehozói a szereplőket megkettőzték, az énekesek mellett egy-egy táncos is megformálja ugyanazt a karaktert.

A rendező azt is kiemelte, hogy bár nem törekedtek aktualizáló előadást létrehozni (erre a jogtulajdonos megkötései miatt lehetőségük sem lett volna), “alájuk csúszott a történelem”. Napjainkban is megtapasztalhatjuk, hogy az embereknek a tőlük különbözőktől való félelme és az abból fakadó gyűlölet mennyire nem kötődik helyhez és időhöz. Bár a darab szövegén nem változtattak, egyes sorok nagyon erős áthallással szólalhatnak meg.

Jelenet a készülő előadásból (fotó: Nagy Attila)
Jelenet a készülő előadásból (fotó: Nagy Attila)

Az előadást szeptemberben és októberben számos alkalommal játsszák, ez a produkció került be ugyanis az OperaKaland idei őszi programjába, így az ország számos pontjáról érkező diákok tekinthetik meg azt. A főbb szerepeket Miklósa Erika és Nánási Helga, Boncsér Gergely és László Boldizsár, valamint Kálnay Zsófia és Megyesi Schwartz Lúcia szólaltatják meg, a karmester Dénes István és Silló István lesz.

További információ a készülő produkcióról az Operaház honlapján érhető el.

Forrás: Magyar Állami Operaház