Újra az Opera műsorán a Ments meg, Uram!

Az ősszel nagy sikerrel bemutatott előadás ezúttal az Opera Otthonra sorozat keretében kerül színre

Az Opera Otthonra fizetős szolgáltatásában a jegy.hu-n egy kortárs mű online előadását tekinthetik meg az érdeklődők 2021. február 27-én, szombaton 20:00 órától: Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című operáját közvetíti az Operaház az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós terméből.

Helen Prejean nővér, a louisianai Szent József Kongregáció tagja a 1980-as évek elején került kapcsolatba Patrick Sonnier-vel, akit két tinédzser kegyetlen meggyilkolásáért ítéltek halálra. Helen nővér a villamosszékig lelki tanácsadója maradt Patricknek, személyes élményeit egy évtizeddel később jelentette meg könyvében, melyből világhírű film is készült, 2000-ben pedig Jake Heggie zeneszerző is első operájának témájául választotta. A 21. századi amerikai opera legkiemelkedőbb alkotásaként számontartott művet 2020. szeptemberében egyetlen alkalommal már bemutatta az Opera, a streamsorozat segítségével egy újabb előadás jut most el a közönséghez.

Jelenet a Ments meg, Uram! előadásából (fotó: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Az Almási-Tóth András művészeti igazgató által színpadra állított produkció stilizált díszleteiben kiemelt szerepet kapnak a vetített felületek – képalkotók: Czeglédi Zsombor, Fügedi Balázs, Tóth Norbert –, míg a valósághű jelmezeket Lisztopád Krisztina, a darab koreográfiáját Lázár Eszter készítette. Helen Prejean nővért Meláth Andrea alakítja, a halálra ítélt Joseph De Rocher-t beugrással Sólyom-Nagy Máté énekli, a további főbb szerepeket Fodor Gabriella, Balczó Péter, Szegedi Csaba, Fodor Beatrix, Károlyi Katalin, Brassói-Jőrös Andrea, Mukk József és Cseh Antal formálják meg. A Magyar Állami Operaház Zenekarát, Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkarát (karvezető: Hajzer Nikolett) Thomas Kornél vezényli.

Magyar Állami Operaház / Opera-Világ
Fotó: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház

Kritikánk az előadásról itt olvasható