Szegedi Tosca az M5 HD műsorán

Puccini operáját hétfőn este sugározza a kulturális csatorna

Jövő hétfőn, szeptember 3-án 21:15-től sugározza az M5 HD kulturális csatorna a 2017-es Szegedi Szabadtéri Játékok nyitóelőadását, Giacomo Puccini Tosca című három felvonásos operáját.

Az előadás címszereplője hazánk egyik legnépszerűbb, a nemzetközi operaéletben is megkerülhetetlen énekese, Rost Andrea, aki az előadást megelőzően így nyilatkozott szerepléséről: „Amikor nézem Maria Callas párizsi fellépésének felvételét, addig teszem, amíg nem érzem: leírhatatlan, mennyire eggyé vált a szereppel. Azt szeretném majd elérni én is, hogy amikor a szegedi közönség Tosca jelmezében lát és hall, ne Rost Andreát lássa a színpadon, hanem TOSCÁT – minden egyes mozdulatával, hanglejtésével, azokkal a dallamokkal, amiket Puccini megkomponált. Szinte beszél, amikor énekel… Szegeden zsigerekig ható katarzist szeretnék adni a közönségnek.”

Scarpiát Kálmándy Mihály énekli, aki az egy évvel korábbi Dóm téri Wagner-bemutatón teljesen lenyűgözte a közönséget elementáris erejű játékával és az egész teret betöltő baritonjával. Immár az egymást követő harmadik évben láthatták a Szabadtérin a nézők László Boldizsárt, ezúttal Cavaradossi szerepében. A további szerepekben Rácz IstvánAltorjay TamásBöjte SándorPataki Bence és Rácz Tibor lép föl.

Tosca: Rost Andrea (fotó: Dusha Béla / Szegedi Szabadtéri Játékok)

A kiváló szereposztáshoz izgalmas látásmódú rendezőt „igazolt” a Szabadtéri: Bocsárdi László ekkor dolgozott először a Dóm téren. A Jászai Mari- és Uniter-díjas művész a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója, a romániai és az összmagyar színházi élet jelentős rendezője. Bocsárdi az opera legfontosabb üzeneteként azt szerette volna kiemelni, hogy egész életünket a szenvedély vezérli, az ember pedig nem racionális lény, sokkal inkább az érzelmei hatására hozza meg döntéseit. „A világot látszólag a férfiak uralják, de igazából a nők irányítanak – mondja. – Tosca miatt Scarpia és Cavaradossi is elveszti biztosnak hitt egyensúlyát. Mai mitológiában gondolkodunk, a mai nézőhöz szeretnénk közel hozni a darabot.” Alkotótársaival, Bartha József díszlettervezővel és Kiss Zsuzsanna jelmeztervezővel absztrakt térben gondolkodtak, amiben természetesen hatnak az áriák, a viszonyok.

Az opera karmestere Pál Tamás.

Opera-Világ

Kritikánk az előadásról