Goethe-érem Eötvös Péternek

A világhírű magyar zeneszerzőt a nemzetközi kulturális párbeszédben való részvételéért díjazták

Augusztus 28-án, Johann Wolfgang von Goethe születésnapján hatvannegyedik alkalommal adták át a Goethe-érmet a német költő szülővárosában, Weimarban. A kitüntetést olyan személyiségeknek adományozzák, akik aktívan részt vesznek a nemzetközi kulturális párbeszédben. Az idei kitüntetettek egyike Eötvös Péter zeneszerző, karmester, a kortárs magyar zene nemzetközileg legismertebb szerzője, Kossuth-díjas, Szent István-renddel kitüntetett művész.

Eötvös Péter mellett idén a Mapa Teatro társulatát (illetve Heidi és Rolf Abderhalden színházi szakembereket), valamint Claudia Andujar svájci-brazil fényképészt és emberi jogi aktivistát tüntették ki az elismeréssel.

Eötvös Péter (fotó: Vermes Tibor)

A Német Szövetségi Köztársaság rangos kitüntetését Eötvös Péter nevében lánya, Ann-Yi Bingöl vette át. A magyar zeneszerző jelenleg a Luzerni Fesztiválon dolgozik, ahol szeptember 1-jén mutatja be Matthias Pintscher vezényletével a Lucerne Festival Academy Zenekara Eötvös Péter új nagyzenekari művét Reading Malevich címmel.

Eötvös az elmúlt szezonban számos alkalommal lépett fel Budapesten: több produkcióban is vezényelte Bartók operáját, A kékszakállú herceg várát, valamint saját egyfelvonásosát, a Senza sanguét.

Fidelio / Opera-Világ
Fotó: Vermes Tibor