Operaversenyzők és győztes dalénekesek

Kihirdették az Armel-dal győztes előadóit és megtartották az operaverseny második fordulóját

Június 18-án tartották a Zeneakadémián az Armel Operaverseny második fordulóját, melynek során öt új produkció versenyszerepeire kerestek énekeseket. A korábbi évekhez hasonlóan a délelőtt folyamán a jelöltek egy választott áriával mutatkozhattak be, délután pedig workshopok formájában a készülő előadás alkotógárdájával dolgozhattak együtt. A huszonkilenc versenyző összesen nyolc különböző országból érkezett, köztük hat magyar jelölt – Bárdos Hanna, Bojta Zsuzsanna, Fülep Máté, Kristóf István, Puja Andrea és Zemlényi Eszter – is megmérettette magát.

A továbbjutó énekesek (fotó: Kállai-Tóth Anett)
A továbbjutó énekesek (fotó: Kállai-Tóth Anett)

A svéd NorrlandsOperan Gluck Orpheusz és Eurüdiké című operáját fogja előadni, Ámor szerepére kerestek egy szoprán énekesnőt, akit a francia Dima Bawab személyében találtak meg. A francia Théâtre de la Croix-Rousse a kortárs angol szerző, Gavin Bryars Calamity Billy című művét mutatja be, ennek Narrátora, szintén egy szoprán énekesnő a belga Sarah Defrise lesz.

A holland Insomnio és a német Neue Vocalsolisten kortárs zenei társulatok közös produkciója James Wood Gulliver című darabja lesz, a címszerepre a francia baritont, Jean-Fernand Settit választották. A Szerb Nemzeti Színház Dejan Despić Priest Cira and Priest Spira című operáját hozza el a jövő évi fesztiválra, melyben a tenorista Antonel Boldan működik majd közre.

A hazai produkciót a Kolibri Színház mutatja be, Vajda Gergely Az óriáscsecsemő című operájának három szerepére kerestek egy mezzoszopránt, az Anya, a Szűz és Stefánia előadója a francia Agathe de Courcy lesz. Egy különdíjat is kiosztottak a versenyen, a Szegedi Operabarátok Egyesülete Kristóf István baritont díjazta.

A dalverseny zsűrije és díjazottjai (fotó: Kállai-Tóth Anett)
A dalverseny zsűrije és díjazottjai (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Ugyanezen a napon hirdették ki a fesztivál hivatalos dalára kiírt előadói pályázat eredményét. A szakmai zsűri Meláth Andrea operaénekes, Sztevanovity Dusán dalszövegíró és Vajda Gergely karmester, a fesztivál művészeti vezetője – Jőrös Andrea és Juhász Levente produkcióit találta a legjobbnak, ők fejenként egy-egy millió forint pénzjutalomban részesülnek, és július 4-én az Armel Operafesztivál zárógáláján előadhatják a dalt a Pannon Filharmonikusok kíséretével. A korábban közzétett öt-öt jelölt közül a közönség is szavazhatott a kedvencére, akik szintén pénzjutalmat, fejenként kétszázezer forintot kapnak. A díjazott Sapszon Orsolya és Kálmán Tamás lett.

Az idei Armel Operafesztiválra június 28. és július 4. között kerül sor Budapesten és Bécsben. Részletes információ a fesztivál honlapján érhető el.