Porgy és Bess a Margitszigeten

Gershwin operáját június 23-án és 25-én láthatják az érdeklődők

„Summertime”, „I Wants to Stay Here”, „A Woman is a Sometime Thing” – ismerős dallamok, a legnagyobb előadók, többek között Ella Fitzgerald és Louis Armstrong hangján megszólaló, visszatérő slágerek. Mégis ritkán adatik meg, hogy eredeti zenei környezetükben, élőben élvezhessük Gershwin kompozícióit, amelyeket a Porgy és Bess című művéhez megalkotott. A Budapesti Nyári Fesztivál idén erre kínál lehetőséget: szimfonikus koncertshow formájában, amerikai sztárénekesekkel és hangulatos vetítéssel varázsolja a Margitsziget Nagyszínpadára a hazánkban ritkán látható, különleges műfajú Gershwin-operát június 23-án és 25-én este 20 órai kezdettel.

Gershwin 1935-ben írt zseniális jazzoperájának leginkább csak az önálló slágerré vált betétdalait ismeri a közönség. Pedig a művet – a történetszál olyan érzékeny és modern témái mellett, mint a faji és a nemi megkülönböztetés kérdése, vagy az elnyomottság elleni harc egyéni és kollektív tragédiái –, a zenei és nyelvi összetettség, valamint a különlegesen kevert, immár hamisítatlanul amerikaivá lett műfaja valódi kuriózummá teszik az operák világában. Zenéjében, amely az improvizáció érzetét kelti, szervesen egyesülnek az afroamerikai eredetű jazz, a tradicionális fekete zene, a blues és az indián népzene motívumai.

Porgy és Bess a Margitszigeten
Porgy és Bess a Margitszigeten

Porgy és Bess a hazai operaszínpadok ritkán játszott darabja, ami a megvalósítás nehézségeinek köszönhető. A magyarországi bemutatót 1970-ben tartották az Erkel Színházban, a nagysikerű előadást azonban bő évtizeddel később egyik napról a másikra le kellett venni repertoárról a szigorított szerzői előírások miatt: Gershwin jogutódja ragaszkodott hozzá, hogy a fekete szerepeket kizárólag afroamerikai énekesek alakítsák. A megváltozott feltételek mellett azóta a műnek egyetlen budapesti bemutatója volt, 1991-ben a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, külföldi vendégszereplőkkel. (Hasonlóan külföldi vendégekkel került színre a darab néhány éve a Szegedi szabadtéri Játékokon is.)

Huszonhat évvel a margitszigeti bemutató után most ismét felcsendül a vérbő „amerikai folkopera”, a szerző eredeti szándéka szerint fekete szólistákkal. A szerepek hiteles megformálására olyan amerikai operasztárok érkeznek, mint a Besst alakító Laquita Mitchell, valamint a Porgyként színre lépő Kenneth Overton, a legnevesebb amerikai operaházak elismert és népszerű énekesei, akik először lépnek fel hazánkban, a Szabad Tér Színház meghívására.

A szimfonikus zenekari kísérettel, nagy létszámú kórussal és egyedi látványvilággal megvalósuló produkció nemcsak az operarajongóinak nyújt ritka élményt, de a jazzműfaj kedvelőinek is különleges zenei csemegét ígér.

A főbb szerepekben:

Porgy: Kenneth Overton (USA)
Bess: Laquita Mitchell (USA)
Sporting Life: Robert Mack (USA)
Serena: Lisa Daltirus (USA)

Karmester: James Meena (USA)

Karigazgató: Strausz Kálmán
Közreműködik: a Magyar Állami Operaház Zenekara

A produkció megvalósítását a George és Ira Gershwin zeneszerzői jogait világszerte képviselő Gershwin család engedélyezte.

Bővebb információ és jegyvásárlás a Szabad Tér Színház honlapján!

Szabad Tér Színház / Opera-Világ