Újra közös éneklés Fischer Ádámmal

„Európáért, a jogállamért, a civilekért” várja holnap az érdeklődőket a világhírű karmester

Fischer Ádám (fotó: Lukas Beck)
Fischer Ádám (fotó: Lukas Beck)

Idén június 20-án 19 órakor kezdődik az immár hagyományos közös éneklés Fischer Ádámmal, amelyen a világhírű dirigens aktuális közéleti problémákra hívja fel a figyelmet az éneklés segítségével. A helyszín, mint mindig, ezúttal is a budapesti Szabadság tér. A demonstráción magyar népdalok, a Nabucco szabadságkórusa, a Marseillaise és az Örömóda (az Európai Unió himnusza) csendülnek majd fel a tüntetők alkalmi kórusának előadásában. Zongorán Fajger Orsolya működik közre.

Fischer Ádám felhívása:

„Kedves Barátaim!

Szeretettel hívok idén is mindenkit a nyári napforduló idejére tervezett, immáron hagyománnyá vált közös éneklésünkre. Az eseményt, ugyanúgy, mint tavaly, a Szabadság téren, június 20-án, 19 órakor tartjuk. Ezúttal azonban, személyes érintettségem okán azt kérem, hogy idei összejövetelünk ne csak az Európa melletti kiállásról, hanem a civil szervezetek itthoni zaklatása elleni tiltakozásról is szóljon.

1999 óta vagyok a Magyar Helsinki Bizottság tagja. A tagság feladata a Bizottság működésének felügyelete. A két igazgató évente beszámol nekünk a Bizottság összes tevékenységéről, és a tagok ennek alapján újítják (vagy nem újítják) meg a vezetők megbízását. Tehát a Bizottság munkájáért minket terhel a felelősség. Aki a Bizottságot támadja, az minket, (tehát engem is) támad. A magam részéről kijelenthetem, hogy büszke vagyok a Pardavi Márta es Kádár András által vezetett szervezet működésére, összes lépésükkel egyetértek.

A Helsinki Bizottság elleni kirohanásokat figyelemmel kísérve az embernek az a benyomása támad, hogy a politikusoknak, akik (többek között) a Helsinki Bizottságot el akarják lehetetleníteni, fogalmuk sincs a jogvédelem lényegéről. A jogvédelem a jogot, a jog sérthetetlenségét védi, függetlenül bármilyen politikai meggyőződéstől. A jogvédők ellen az utóbbi időkben indított elvakult hadjárat pontosan azt bizonyítja, hogy ezekre a szervezetekre, a szervezetek független es zavartalan működésére a jövőben egyre inkább szükség lesz. Amikor az állam vezetői egy őket elmarasztaló strasbourgi bírósági ítélet alapján azzal vádoljak a jogvédőket (tehát engem is), hogy a menekültek nyomorúságát akarjuk pénzre váltani, az állam elleni tömeges perindításokon akarunk meggazdagodni, akkor amellett nem lehet szótlanul elmenni. Úgy érzem, ez az a pont, ahol fel kell vennem a kesztyűt. Ehhez kérem minden jóérzésű ember segítségét.

Szeretnem felhívni az érintett felelősök figyelmét arra is, hogy egy hatóság nem viselkedhet úgy, mint egy pitiáner csaló, aki szerint nem az a baj, hogy elkövette a bűnt, hanem az, hogy rajtakaptak. A csalás az csalás. Ha egy bíróság az államot egy Magyarországon is érvényes nemzetközi jog alapján elítéli, akkor az állam kötelessége az, hogy mindent megtegyen a további jogsértések elkerüléséért. Ha az állam betartja a szabályokat, akkor nincs »migránsbiznisz«. De az a vád, hogy mi további Magyarország ellenes perek indításával akarunk meggazdagodni, ez annak a nyilvános beismerése, hogy az állam további jogsértésekre készül. És ezt kell megakadályoznunk.

Kérem, ha tehetik, minél többen jöjjenek el június 20-án a Szabadság térre. Remélem, sokan lesznek, akik velem együtt ott kijelenthetik »je suis Helsinki Bizottság«, »je suis civil«.”

Gépnarancs