Armel Operafesztivál tizedszerre

A szokásos versenyprodukciók mellett más kortárs különlegességek is várják a közönséget

Tizedik évéhez érkezett az Armel Operafesztivál. Az évfordulót régi partnerekkel, de új helyszínek bevonásával is ünneplik.

Az öt versenyprodukcióból négyet Bécsben tekinthet meg a közönség, ám a fesztivál különjáratú autóbusszal lehetővé teszi budapesti nézőinek, hogy a MuTh Színházban tartott előadásokra is könnyen eljuthasson. Az adott estére szóló érvényes jegy birtokában az utazás ingyenes.

Budapesten kerül sor egy különleges produkcióra, melyben a Pannon Filharmonikusok partnerintézményként és természetesen zenekarként is közreműködik. Az amerikai popsztár, Rufus Wainwright Prima Donna című műve június 28-án lesz megtekinthető a Thália Színházban. Az előadás karmestere az Armel Operafesztivál művészeti vezetője, Vajda Gergely, rendezője pedig Alföldi Róbert lesz, aki a műről szólva azt emelte ki, hogy a mindössze négy szereplő közül valamennyinek jelentős egyéniségnek kell lennie, hogy meg tudják mutatni az egyszerű történet általános érvényét és a kettétört művészi karrierben megmutatkozó sorstragédiát. Az előadás versenyszereplője Je Ni Kim, akinek kiválasztásáról részletesen írtunk.

A fesztivál új logója
A fesztivál új logója

Június 29-én Válaszutak címmel két még be nem mutatott kortárs opera részleteit hallgathatja meg a közönség. Tobin Stokes Fallujah és Rózsa Pál Gina című alkotása az Armel Operafesztivál operaíró versenyének nem díjazott, ám a közönség érdeklődésére számot tartó darabja, melyeket Almási-Tóth András rendezésében, a Zeneakadémia hallgatóinak közreműködésével adnak elő. A belépés ingyenes.

A négy bécsi előadásra június 30. és július 3. között kerül sor. A svájci Biel Solothurn Színház Udo Zimmermann Die weiße Rose című operáját, a Szegedi Nemzeti Színház Donizetti Il giovedì grasso o Il nuovo Pourceaugnac című darabját, a Varsói Kamaraopera Michal Dobrzynski Operetka című művét mutatja be (ebben a versenyszereplő Heiter Melinda lesz), a Horvát Nemzeti Színház pedig Martyna Kosecka Klothó című alkotásával érkezik a fesztiválra.

A díjátadóval egybekötött Jubileumi gálát szintén Budapesten láthatja a közönség, a Thália Színházban, július 4-én. Az est rendezője Szabó Máté, karmestere Vajda Gergely lesz, házigazdaként pedig Alföldi Róbert működik közre, aki a fesztivállal kapcsolatos élményeiről is mesélni fog majd. Fellépnek a fesztivál korábbi díjazottjai a magyar művészek közül Nyári Zoltán és Haja Zsolt valamint a Virtuózok fiatal tehetsége, Beeri Benjamin. A gálaest műsorát az évforduló alkalmából a fesztivállal régi partnerként együttműködő Avignoni Operaházban is előadják 2018. február 3-án.

A Virtuózok tehetségkutatóval továbbra is szoros kapcsolatot ápol a fesztivál, mindhárom korcsoportgyőrtest egy-egy fellépéssel jutalmazzák valamely neves koncertteremben: New Yorkban, Berlinben vagy Londonban.

A 2017-es fesztivál főbb adatai
A 2017-es fesztivál főbb adatai

A jubileumi év alkalmából további különleges eseményekkel is készül az Armel Operafesztivál: dalversenyt hirdettek az Armel Hivatalos Dal magyar nyelvű előadására, melyre több mint ötven pályázat érkezett. A zsűri Meláth Andrea, Vajda Gergely és a mű szövegírója, Sztevanovity Dusán eddig öt-öt pályamunkát választott ki a férfi és a női előadók közül, a végső győztesek pedig szintén a Jubileumi gálán adhatják majd elő a dalt. A közönség is szavazhat azonban, június 5-től a fesztivál honlapján kiválaszthatják a maguk kedvenceiket, akik pénzjutalmat kapnak.

Az elmúlt években a Sziget Fesztiválon tartott sikeres szereplés után idén egy távolabbi szigetre szervez operai eseményeket a fesztivál. A Franciaország és Nagy-Britannia között található Jersey szigeten napközben interaktív zenei programok várják a közönséget Vajda Gergely karmester vezetésével, este pedig a Szegedi Nemzeti Színház Faust-produkciója tekinthető meg a Jersey Operaházban.

A jubileumi év különleges sikere, hogy az Armel Operafesztivál az Európai Fesztiválszövetségtől immár másodjára kapott kiváló minősítést. Az évforduló alkalmából könyv is készül az eltelt tíz évről.