Elhunyt John Macurdy

A basszista több mint ezer alkalommal lépett fel a Metropolitanben. Kilencvenegy éves volt

Kilencvenegy éves korában, a Connecticut állambeli Stamfordban elhunyt John Macurdy basszista, a Metropolitan Opera egykori művésze – adta hírül a színház közleményében. A Michigan állambeli Detroitban született 1929-ben. Operaszínpadi debütálására 1952-ben került sor New Orleansban, a Sámson és Delila Öreg zsidójaként. A következő években rendszeresen fellépett a társulattal, első főszerepeit is itt kapta. 1959-ben lépett fel először a New York City Operában Kurt Weill Street Scene című darabjának egyik szerepében. A következő három évadban elsősorban 20. századi művek szerepeit énekelte itt sorozatban, de Verdi és Mozart operáinak fontos szólamait is énekelte.

Macurdy 1962-ben lépett fel először a Metropolitan Operában, ami a következő évtizedek során művészi otthonává vált – 1997-ig több mint ezer alkalommal állt a Met színpadán, de 2000-ben James Levine visszahívta Az istenek alkonya Hagen szerepére. A közbülső évtizedekben olyan kiemelkedő produkciókban vett részt, mint a Met új épületének nyitóelőadása, Samuel Barber Antonius és Kleopátra című operájának világpremierje, de énekelte Sarastrót a Marc Chagall nevével fémjelzett Varázsfuvola-produkcióban, Madarász Henriket Wieland Wagner posztumusz Lohengrinjében, és olyan világsztárok partnere lehetett, mint Joan Sutherland, Renata Scotto, Jon Vickers vagy Franco Corelli. Fellépett Leontyne Price búcsúelőadásán is, amit nemrégiben méltattunk. Legtöbbet énekelt Met-szerepe a Don Giovanni Kormányzója volt.

Jonh Macurdy Madarász Henrik szerepében a Lohengrinben (fotó: Metropolitan Opera)

Macurdy pályafutása során kiemelkedően sok 20. századi operában szerepelt: az Antonius és Kleopátra mellett fellépett Marvin David Levy Amerika Elektra című operájában (szintén az új Met első évadjában, 1967-ben), valamint – egyebek között – Sztravinszkij Œdipus Rex, Gian Carlo Menotti A konzul, Carlisle Floyd Üvöltő szelek, David Ward A salemi boszorkányok, Luigi Dallapiccola A fogoly, Abraham Ellstein A gólem, valamint Hugo Weisgall Hat szereplő szerzőt keres című operáiban.

John Macurdy művészetét élő előadásfelvételek mellett több stúdiófelvétel is őrzi, valamint szerepelt Joseph Losey Don Giovanni-filmjében is Kormányzóként.

Metropolitan Opera / Opera-Világ