Elhunyt James Levine

A Metropolitan legendás zeneigazgatója hetvenhét éves volt

Elhunyt James Levine, a New York-i Metropolitan Opera korábbi főzeneigazgatója – adta hírül a Metropolitan Opera honlapján.

Levine 1971-ben debütált a Metropolitanben Puccini Toscájával. 2017-ig több mint 2500 előadást vezényelt a színházban, melynek 1973-tól vezető karmestere, 1976-tól főzeneigazgatója volt. A megemlékezések hangsúlyozzák, hogy az ő vezetésével vált a Met zenekara a világ egyik legjobb együttesévé, mely 1991-tól már önálló koncerteket is ad a Carnegie Hallban. De a Met repertoárját is megreformálta Levine, ő vezényelte többek között az Idomeneo és a Titus kegyelme, a Porgy és Bess, az Oedipus Rex, A szicíliai vecsernye, A lombardok és a Stiffelio, a Mahagonny városának felemelkedése és bukása, az Erwartung, a Mózes és Áron, a Lulu, a Benvenuto Cellini és Rossini Hamupipőkéjének első Met-előadásait, de olyan kortárs művek karmestere is volt, mint John Corigliano The Ghosts of Versailles vagy John Harbison A nagy Gatsby című operái.

James Levine

Noha karrierje során mindvégig a Methez kötődött, más helyeken is rendszeresen fellépett, ill. vállalt vezető pozíciókat. Európában a Müncheni Filharmonikusok zeneigazgatója lett (1999-2004), majd első amerikai karmesterként volt a Bostoni Szimfonikusok zeneigazgatója (2004-2011). Rendszeresen vezényelte a Bécsi Filharmonikusokat, akik vele rögzítették lemezre Mozart szimfóniáinak összkiadását, de az 1980-as évektől a Salzburgi Fesztiválon is számon koncertet és operaprodukciót mutattak be közösen. Mint Wagner műveinek egyik legelismertebb előadója, 1982 és 1998 között a Bayreuthi Ünnepi Játékok állandó résztvevője is volt, ahol előbb a Parsifalt, majd 1994-1998 között az Alfred Kirchner rendezte Ring-ciklust vezényelte.

A 2000-es évektől egyre súlyosbodó egészségi problémái, Parkinson-kórjának elhatalmasodása miatt többször is hosszabb-rövidebb időre visszavonult, majd 2016-ban leköszönt zeneigazgatói címéről, és Music Director Emeritusként folytatta munkáját. Utoljára 2017. december 2-án vezényelt a Metben, Verdi Requiemjét dirigálta. Néhány nappal később a Metropolitan az ellene felhozott szexuális zaklatási vádak miatt megvált a karmestertől.

A New York Times információi szerint Levine március 9-én Palm Springsben halt meg. Halálát csak ma hozták nyilvánosságra.

Metropolitan Opera / New York Times / Opera-Világ