Zaklatási ügye miatt távozik a Metből Levine

A szezonban már biztosan nem lép fel a színház korábbi főzeneigazgatója

Mint arról a New York Times és a New York Post írásai nyomán több hazai portál is beszámolt, az elmúlt napok James Levine zaklatási ügyétől voltak hangosak az Egyesült Államok és a világ zenei életében. A világ egyik legelismertebb karmestere, aki tavalyi, Parkinson-kórja miatti kényszerű visszavonulásáig negyven éven át volt a Metropolitan Operaház zeneigazgatója, a vádak szerint éveken át molesztált egy akkor tizenéves fiút, aki ennek hatására az öngyilkosság szélére sodródott. A ma negyvennyolc éves férfi évtizedeken át hallgatott a történtekről, és csak tavaly tett rendőrségi feljelentést.

A Metropolitan vezetősége a hírek szerint már tavaly tudott a feljelentésről, de az ügyben nem indult belső vizsgálat addig, amíg a sajtóban meg nem jelentek annak részletei (a különböző médiumok nagy részletességgel tárgyalták a férfi vallomását a Levine és közte lejátszódott eseményekről). Az ügy nyilvánosságra kerülése után azonban a Met stratégiát váltott, s első, december 3-i közleményükben azt ígérték, „megfelelően fognak cselekedni”.

James Levine

A Met ezek után ma bejelentette: megválik James Levine-tól, aki a zeneigazgatói posztról való tavalyi leköszönése óta is rendszeresen dirigált az intézményben (nemrég például Mozart Varázsfuvoláját). Amíg nyomozás folyik ellene, megszakítjuk a munkakapcsolatot James Levine-nal, akit többrendbeli szexuális zaklatással vádolnak, amelyek az 1960-as és a 1980-as évek között történtek, amikor még a Metropolitan karmestere volt. Mr. Levine a továbbiakban nem vesz részt a Metropolitan produkcióiban, így a már meghirdetett előadásokban sem az évadban. Amíg a nyomozás eredményére várunk, az új híreket figyelembe véve a Met elhatározta, hogy cselekszik” – áll a színház közleményében. Peter Gelb főigazgató hozzátette: „Az eset tragédia minden áldozat számára.

Az Egyesült Államokban Harvey Weinstein filmproducer szexuális zaklatási ügyeinek őszi napvilágra kerülésével kezdődött az a folyamat, mely minden korábbinál nagyobb hullámokat verve mind több hasonló ügy lelepleződéséhez és az interneten terjedő #metoo kampány kiszélesedéséhez vezetett. Az ügynek hazánkban is voltak következményei: hasonló vádak miatt kényszerült lemondásra Marton László, a Vígszínház korábbi igazgatója, majd főrendezője, illetve Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház volt igazgatója, későbbi művészeti vezetője (s egyben a Magyar Állami Operaház volt főrendezője) is.

Fidelio, Index