Elhunyt Jevgenyij Nyesztyerenko

A Magyarországon is népszerű orosz basszista nyolcvanhárom éves volt

Koronavírus-fertőzés következtében elhunyt Jevgenyij Nyesztyerenko operaénekes, a 20. század második felének egyik legjelentősebb basszistája – adta hírül a papageno.hu az orosz TASS hírügynökségre hivatkozva. A világhírű művész nyolcvanhárom éves volt.

Moszkvában született 1938. január 8-án. Mérnöki diplomát szerzett 1961-ben, de aztán 1965-ben a leningrádi állami Rimszkij-Korszakov konzervatóriumot is elvégezte. 1970-ben Moszkvában megnyerte a nemzetközi Csajkovszkij-énekversenyt, amely elindította pályafutását. Egy év múlva már a moszkvai Nagyszínház vezető énekese volt, élete legboldogabb napjának 1972. június 22-ét tartotta, amikor a Bolsoj színpadán Glinka Ruszlán és Ludmilla című operájában debütált. 1971 és 2000 között volt a Bolsoj Színház szólistája.

Jevgenyij Nyesztyerenko (fotó: Vermes Tibor)

Azon szovjet művészek közé tartozott, akik külföldön is rendszeresen dolgozhattak: első külföldi fellépése – mint arról tizenkét éve az Opera-Világ számára adott interjújában is beszélt – éppen Budapesten volt. A Magyar Állami Operaházban 1970 és 2003 között összesen huszonhat előadáson lépett föl Muszorgszkij, Verdi, Gounod, Rossini, Mozart és Bartók operáiban. 1986-ban magyarul énekelte A kékszakállú herceg vára címszerepét, melyet korábban lemezre is rögzített a Hungaroton részére, oroszul pedig Moszkvában is megszólaltatott. Koncerteken, dalesteken is gyakran lépett fel Budapesten, mesterkurzusokat is több alkalommal tartott.

Nyesztyerenkót úgy szülőhazájában, mint a nagy nyugati operaházakban (a Covent Gardenben, a Bécsi Állami Operaházban és a milánói Scalában) elsősorban a nagy szláv basszusszerepek (Borisz Godunov, Doszifej, Gremin herceg, Koncsak kán) megformálójaként ünnepelték, de legendás szerepe volt Verdi Don Carlosának Fülöp királya és Attilájának címszerepe is. Lenyűgöző hangi produkciói mellett mindig kiemelték színészi alakításainak realista kidolgozottságát, melyet számos televíziós felvétel őrzött meg.

A hatalmas népszerűségnek örvendő művészt utolsó éveinek színhelyén, Bécsben érte a halál.

TASS / papageno.hu / Opera-Világ
Fotó:Vermes Tibor