Visszavonul James Levine

A szezon végén megválik zeneigazgatói posztjától a Metropolitan ikonikus karmestere, ám a tervek szerint továbbra is vezényel a színházban

James Levine
James Levine

A szezon végén megválik zeneigazgatói posztjától James Levine, aki – különböző posztokon – negyven éve határozza meg New York elsőszámú operaházának művészi arculatát. A döntés hátterében a maestro immár hosszú ideje ismert egészségügyi problémái állnak, melyek miatt a közelmúltban (2011 és 2013 között) két teljes évadon keresztül volt kénytelen nélkülözni őt a Met közönsége. Visszavonulásával egyidejűleg a „music director emeritus” címmel tüntették ki, és karmesterként a jövőben is számítanak rá – a tervek szerint jövőre A rózsalovag új produkcióját vezényli a színházban.

James Levine 1971-ben debütált a Metropolitan Operában, azóta összesen 2551 előadást dirigált a társulat élén. 1976-ban lett az együttes zeneigazgatója (ezt a posztot a korábbi évtizedekben senki sem töltötte be huzamosabb ideig), 1986-tól csaknem két évtizeden át művészeti igazgatóként is irányította a színházat. A kritikusok egybehangzó véleménye szerint az ő vezetésével vált első osztályú együttes a Metropolitan Opera Zenekarából. Ám zenekarnevelői tevékenysége mellett figyelmet keltett az is, hogy a javarészt repülőtereken és szállodákban élő karmesterek korában Levine milyen hosszan kötelezte el magát egyetlen pozíció mellett – ráadásul nem is egy szimfonikus zenekar, hanem egy operatársulat élén. All-round karmesternek tartják, aki Mozarttól Verdin és Wagneren át Pucciniig és a modernekig minden stílusban egyaránt jártas – igaz, ha szubjektíve akarunk válogatni életművéből, elsősorban mégis Wagner-interpretációit emelhetjük ki. Emlékezetesek bayreuthi szereplései, ahol éveken át vezényelte a Parsifal és a Ring előadásait.

Levine mindig is elsősorban a Met dirigense volt, noha időről időre elvállalt más állásokat is: 1999 és 2004 között a Müncheni Filharmonikusokat, 2004 és 2011 között a Bostoni Szimfonikusokat is irányította.

Visszavonulását bensőséges ünnepség keretében jelentették be a Metropolitan List Halljában, ahol a zenekar és az énekkar tagjai állva tapsoltak a hetvenkét éves művésznek. Levine rövid beszédében kifejtette, hogy büszke negyvenéves munkájára, akár a zenekar és az énekkar színvonalának emeléséről, akár a repertoár bővítéséről legyen szó – mint azt az eseményről beszámoló New York Times idézi.

Az új zeneigazgató személyéről egyelőre nem született döntés, de különböző források a leggyakrabban a kanadai Yannick Nézet-Séguint említik Levine lehetséges utódjaként.

Forrás: New York Times