Bayreuth 2023: műsorterv – és egy bombameglepetés

Nem csak a jövő évi programot illetően tartogatott meglepetést az Ünnepi Játékok szombati sajtótájékoztatója

Két nappal a Bayreuthi Ünnepi Játékok kezdete előtt sajtótájékoztató keretében ismertették a 2023-as fesztivál legfontosabb újdonságait a sajtó képviselőivel. Az idén bemutatott Ring-ciklus mellett A bolygó hollandi, a Tannhäuser és a Trisztán és Izolda lesz műsoron a korábbi évek műsorából, új produkcióként pedig a Parsifal felújítására kerül sor a Richard Wagner életművének szentelt fesztiválon.

A bayreuthi Festspielhaus

A Hollandit, mint a 2021-es premier óta mindig, Okszana Liniv vezényli, a Tannhäuser új karmestert avat Nathalie Stutzmann személyében, aki így a második női karmester lesz a Bayreuthi Ünnepi Játékok történetében. A Trisztánt az idei évadra tervezett Cornelius Meister, a Ringet pedig Pietari Inkinen vezényli – legalábbis az idei lemondásokról szóló korábbi sajtóközleményekből erre lehet következtetni.

Joseph Calleja (fotó: Simon Fowler / Decca Classics)

A Parsifal új produkciójának rendezőjét egyelőre nem nevezték meg, karmesterét viszont igen: Pablo Heras-Casado, a negyvennégy éves spanyol dirigens ezzel a bemutatóval debütál a Zöld Dombon. A szereposztás egy bombameglepetést is tartogat: a címszerepet pályafutása során először énekli majd az eddig főleg az olasz repertoár előadójaként megismert máltai tenor, Joseph Calleja. Kundry szerepében Jekatyerina Szemencsuk, Gurnemanzként pedig Georg Zeppenfeld lesz látható-hallható.

A sajtótájékoztatón jelentették be azt is, hogy az eddiginél is szorosabbá válik az Ünnepi Játékok és a Deutsche Grammophon lemezkiadó együttműködése: ennek keretében augusztus 7-én 18 órától csúsztatott élő adásban lesz követhető Az istenek alkonya új produkciójának bemutatója a DG netes felületén.

Az Ünnepi Játékok idei szezonja ma délután 16 órakor kezdődik a Trisztán és Izolda új produkciójának bemutatójával, melyet a Bartók Rádió is élőben közvetít.

Bayreuther Festspiele / Opera-Világ
Fotó: Simon Fowler / Decca Classics