Már zajlanak a Traviata színpadi próbái

Péntek este kerül sor a Szegedi Szabadtéri Játékok idei operabemutatójára

Csütörtök este óta zajlanak a Traviata Dóm téri próbái – áll a Szegedi Szabadtéri Játékok által kiadott sajtóközleményben. Verdi egyik legkedveltebb operája korszakalkotó színpadtechnikai megoldásokkal, izgalmas látványvilággal debütál Juronics Tamás rendezésében a Szegedi Szabadtéri Játékokon július 29-én.

Lélegzetelállító izgalmakkal vette kezdetét a Traviata Dóm téri próbáinak sorozata. Tóth Kázmér grandiózus díszletének csupa arany felületei szemkápráztatóan ragyogtak a késő délutáni napfényben, miközben az opera stábja és művészei birtokba vették a Szegedi Szabadtéri Játékok nagyszínpadát. Különösen érdekessé tette az alkalmat, hogy a Fesztivál történetében először rendezik meg Verdi világhírű operáját hazánk legnagyobb szabadtéri színpadán.

Az így színháztörténeti jelentőséggel bíró próba a forróság ellenére is lendületesen indult az előadás főszereplőinek – Kolonits Klára, László Boldizsár, Alexandru Agache, Vajda Júlia –, valamint kiváló szólistáinak és énekkarának részvételével. Dinyés Dániel karmester vezényletével már az operabarátok egyik kedvence, a Brindisi is felcsendült a Dóm téren.

A nemeslelkű és tragikus sorsú kurtizán, Violetta Valéry története a világ egyik legtöbbször feldolgozott klasszikus operája. A Kossuth-díjas Juronics Tamás rendezésében sosem látott színpadi megoldások és izgalmas mozgásszínházi elemek gazdagítják majd az egyetlen korábbi színrevitelhez sem hasonlítható produkciót. A Dóm téri helyszín az újdonságok kipróbálására is lehetőséget adott az előadás résztvevőinek.

A Traviata Szegeden (fotó: Tari Róbert / Szegedi Szabadtéri Játékok)

A Traviata lenyűgöző látványvilágának egyik legszembetűnőbb eleme egy óriási, embermagasságnál is nagyobb csillár. A multifunkciós díszletelem három tengely mentén képes mozogni a színpadi térben és fölötte. Nemcsak az opera egyik meghatározó képi szimbóluma – Violetta életútjának vizuális reprezentációja –, de lélegzetelállító légi mutatványok izgalmas eszköze is lesz. A főhősnőt megformáló Liszt- és Kossuth-díjas koloratúrszoprán-énekes, Kolonits Klára is beszáll a káprázatos szerkezetbe az előadás során – a próbán már meg is csodálhatta a Szegedi Suzabadtéri Játékok színpadát és nézőterét felülnézetből. További magaslati mutatványokat láthat majd a közönség két olyan szereplőtől, akik a Verdi-opera ismerői számára is meglepetést jelentenek az előadásban. Horváth Zoltán táncművész plasztikus megszemélyesítésében maga a Halál is újra és újra felbukkanó résztvevőjévé válik a színpadon zajló eseményeknek. Az óriási csillárra felfüggesztett arany selyemszalag segítségével pedig még a cirkuszművészetek világából ismerős légi akrobatika is megjelenik egy fiatal légtornász, Izsay Zsófia előadásában, aki szintén allegorikus szereplője a tragédiának. A levegőbe emelkedő művészek biztonságát és munkáját szakértő műszaki stáb segíti a próbák és az előadások során.

Két estén át, július 29-én és 30-án láthatja majd a közönség a Traviatát.  A meglepetésekkel, színpadtechnikai innovációval és tehetséges művészekkel teli, Szabadtéri-történelmet író előadásra jegyek még kaphatók a Fesztivál Jegyirodában vagy online, ahol további információ is elérhető a Szegedi Szabadtéri Játékok idei első saját bemutatójával kapcsolatban.

Szegedi Szabadtéri Játékok / Opera-Világ
Fotó: Tari Róbert / Szegedi Szabadtéri Játékok