Elhunyt Stefan Soltész

A nemzetközi hírű, magyar származású karmester egy müncheni előadás közben lett rosszul

Elhunyt Stefan Soltész magyar származású karmester – adta hírül röviddel ezelőtt a Bajor Állami Operaház közösségi oldalán. Mint írják, Soltész Richard Strauss A hallgatag asszony című operájának vezénylése közben lett rosszul, életét már nem tudták megmenteni.

„Stefan Soltész összeomlásának és halálának híre mélységesen elszomorít. Tehetséges karmestert vesztettünk el. Én pedig egy jóbarátot. Együttérzek feleségével, Michaelával” – nyilatkozta a színház intendánsa, Serge Dorny.

Stefan Soltész (fotó: Bayerische Staatsoper)

Stefan Soltész 1949-ben született, Nyíregyházán. A Bécsi Zeneművészeti Főiskola karmester tanszakán Hans Swarowsky volt a mestere, s pályáját 1971-ben a Theater an der Wienben kezdte. 1973-tól tíz évig a Bécsi Állami Operaházban dolgozott, közben rendszeresen vezényelt Grazban is, és a Salzburgi Ünnepi Játékokon Karl Böhm, Herbert von Karajan és Christoph von Dohnányi mellett dolgozott asszisztensként. 1983 és 1985 között Hamburgban, majd a berlini Deutsche Operben volt állandó dirigens. Betöltötte a Braunschweigi Állami Színház főzeneigazgatói tisztjét, 1992-ben a Flamand Opera első karmestere lett. 1997–2013 között az esseni Aalto-Musiktheater intendánsa és az Esseni Filharmonikusok zeneigazgatója. Rendszeresen fellépett Amszterdam, Bécs, Zürich, Párizs, London, Washington és San Francisco operaházaiban és hangversenytermeiben.

A magyar zenei életbe az elmúlt évtizedben kapcsolódott be aktívan: ő vezényelte Richard Strauss Arabellájának 2012-es felújítását és Aribert Reimann Lear című operájának 2016-os magyarországi bemutatóját, de dirigálta az Élektra, A sevillai borbély és A denevér előadásait is, idén tavasszal pedig Az árnyék nélküli asszonyt vezényelte az újranyílt Operaházban. Jövő tavasszal ugyanezzel a művel tért volna vissza az intézmény falai közé.

Bayerische Staatsoper / Magyar Állami Operaház / Opera-Világ