Miskolcon már siker az olasz Don Giovanni

Csehországi vendégjátékra készül a miskolci operatársulat

Külföldi vendégjátékra készül a Miskolci Nemzeti Színház. A csehországi fellépés kitétele volt, hogy az itthon magyar fordításban játszott Mozart-operát olasz nyelven adja elő a társulat. A felújító próbasorozat végén május 30-án, szombaton már ebben a formában tekinthette meg a helyi közönség a Don Giovannit.

A Szabó Máté által rendezett előadás tavaly elnyerte a Primavera Fesztivál fődíját, így ez a produkció képviselheti Magyarországot Plzeňben, Európa egyik kulturális fővárosában. A nemzetközi fesztiválra tíz magyar színházban bemutatott opera közül választották ki a miskolciakét, ami a Facebookon rendezett közönségszavazáson is előkelő helyet szerzett.

Don Giovanni és a kormányzó: Haja Zsolt és Cser Krisztián (fotó: Éder Vera)
Don Giovanni és a kormányzó: Haja Zsolt és Cser Krisztián (fotó: Éder Vera)

A múlt szombati előadásra rengetegen voltak kíváncsiak, alig akadt egy-két üres szék a miskolci nagyszínház nézőtérén. Ezen az estén azok az énekesek léptek színpadra, akik július 6-án Csehországban fognak: Haja Zsolt (Don Giovanni), Cseh Antal (Leporello), Kozári Alinka (Donna Anna), Decsi András (Don Ottavio), Herczenik Anna (Donna Elvira), Molnár Ágnes (Zerlina), Kelemen Dániel (Masetto) és Cser Krisztián (Kormányzó). A karmester Cser Ádám volt.

Vastapssal ünnepelték a nézők az olasz nyelvű produkciót, jól sikerült a „tesztelés” céljából rendezett előadás. A külföldi fellépésre közel százfős stáb utazik, amit a művészek, a színház tánc-, ének-, zenekara és a műszak tagjai alkotnak.

Vona Ildikó (Miskolc)

Fotó: Éder Vera