Meghirdette évadát a Scala

Az évadtervben több magyar vonatkozású produkció is található

Kilenc új produkciót, köztük magyar zeneszerző művét ígéri a 2015/16-os évadra a milánói Scala. A világsztár közreműködők között magyar művészek nevét is felfedezhetjük.

A nyitóelőadás 2015 decemberében Verdi Szent Johannája lesz, Riccardo Chailly vezényletével. A produkciót Moshe Leiser és Patrice Caurier viszi színre, a címszerepet Anna Netrebko fogja énekelni, partnerei Francesco Meli és Carlos Álvarez lesznek. A következő új produkció ismét egy Verdi-mű, A két Foscari lesz, melyet Alvis Hermanis fog rendezni, vezényelni pedig Michele Mariotti. A főszerepet Plácido Domingo énekli majd.

Umberto Giordano La cena delle beffe című ritkán játszott művét is bemutatják jövőre, Mario Martone rendezésében, Carlo Rizzi vezényletével. Puccini A Nyugat lánya című operáját májusban lesz látható, ezt Graham Vick rendezi, a karmester Riccardo Chailly lesz, a főbb szerepeket pedig Eva-Maria Westbroek és Marcelo Álvarez éneklik majd.

Fischer Ádám
Fischer Ádám

Fischer Ádám vezényletével mutatják be jövő szeptemberben A varázsfuvolát, Peter Stein rendezésében. Színre kerül Britten A csavar fordul egyet című operája is, ezt Kasper Holten rendezi, vezényelni Christoph Eschenbach fogja. A tenor főszerepet Ian Bostridge énekli, a Nevelőnő pedig Miah Persson lesz. Az évad végéhez közeledve mutatják be Mozart Figaro házassága című művét, melynek rendezője Frederic Wake-Walker, karmestere Franz Welser-Möst. A Grófot kettős szereposztásban Carlos Álvarez, illetve Simon Keenlyside fogja énekelni, a Grófné Diana Damrau, Figaro pedig Markus Werba lesz.

Celeng Mária
Celeng Mária

Két különlegesség is színre kerül jövőre: Kurtág György A játszma vége című operáját Luc Bondy rendezi és Ingo Metzmacher vezényli. Gershwin Porgy és Bess című művét pedig Philipp Harnoncourt rendezésében és Nikolaus Harnoncourt vezényletével mutatják be, a szereplők többek között Kristin Lewis és Angel Blue lesznek.

Az új bemutatók mellett koprodukcióban színre kerülő, vagy korábban már játszott előadások is láthatóak lesznek a Scala műsorán. Magyar szempontból a legérdekesebb, hogy ismét játszani fogják Monteverdi Poppea megkoronázása című operáját Robert Wilson rendezésében, melyben Drusilla szerepét Celeng Mária fogja énekelni.

Látható lesz Verdi Rigolettója is, Vittorio Grigolo és Leo Nucci főszereplésével. Händel Az Idő és az Igazság diadala című művét Jürgen Flimm rendezésében lehet megtekinteni, a karmester Diego Fasolis lesz. Ravel két egyfelvonásos operájának, A gyermek és a varázslat, valamint a Pásztoróra című darabok rendezője Laurent Pelly, vezényelni Marc Minkowski fog.

A Salzburgi Ünnepi Játékoktól veszi át a Scala Harry Kupfer rendezését Richard Strauss A rózsalovag című operája esetében, a karmester Zubin Mehta, a főbb szereplők Günther Groissböck, Sophie Koch és Adrian Eröd lesznek. Verdi Simon Boccanegráját pedig kettős szereposztásban fogják játszani, a címszerepet Leo Nucci és Plácido Domingo énekli, utóbbi partnereként Krassimira Stoyanova is színpadra lép.

Az operaelőadások mellett a Scalában számos egyéb programot is tartanak, így dalestet ad Waltraud Meier, Ildar Abdrazakov, Piotr Beczala és Matthias Goerne is. Bartók A kékszakállú herceg vára című operája koncertszerű előadásban hangzik el, ezen Komlósi Ildikó működik közre John Relyea oldalán, Alan Gilbert vezényletével. A további koncerteken olyan művészek lépnek fel, mint Diana Damrau, Anita Rachvelishvili vagy Hanno Müller-Brachmann.

Részletes információ az intézmény honlapján érhető el.