Zenészblogok nyárra

A legérdekesebb olvasnivalók művészekről és operákról – KONDOR KATA összeállítása

Számos művész akad, aki nem csak a saját szakterületén kiváló, de remek íráskészséggel is rendelkezik, és figyelemre méltó gondolatokat tesz közzé akár a zenéről, akár a világ más dolgairól. Operaházak is szívesen osztanak meg a közönséggel kulisszatitkokat vagy egyéb háttérismereteket az előadásokról blog formájában, hogy ily módon is növeljék az érdeklődést. A legérdekesebb művészblogokból válogattunk össze egy csokorra valót.

Joyce DiDonato (fotó: Josef Fischnaller)

Ki ne volna kíváncsi, mi járhat kedvenc sztárjának fejében? Joyce DiDonato rajongói abban a szerencsében részesülhetnek, hogy a művésznő gondolatait rendszeresen olvashatják a honlapján. A neves énekesnő feltűnően sokat foglalkozik társadalmi kérdésekkel, többször felemelte a szavát az egyenlőtlenség ellen, és megemlékezett a 2016-os párizsi terrortámadásról is. Emellett természetesen a művészetét érintő témákról is szokott írni, a Metropolitan Opera Stuart Mária-előadása kapcsán például részletesen elemezte a szerepet.

A skót basszbaritont, Iain Patersont a magyar közönség leginkább a Metropolitan Opera és Bayreuth Wagner-közvetítéseiből ismerheti, bár oldalunkon egy bécsi Britten-szerepléséről is olvashattak. A rögbi- és motorrajongó énekes színesen és szórakoztatóan számol be arról, milyen érzés a világ leghíresebb operaházaiban, Bécsben vagy Bayreuthban énekelni, őszintén és érzékletesen ecseteli a pályájával járó nehézségeket, a fizikai kondíció sebezhetőségét, és az Angol Nemzeti Opera körüli viharok kapcsán is megosztotta a véleményét. A Ring Wotan-nézőpontú leírásában humorát is megcsillogtatja, és azt is megtudhatjuk, szabadidejében milyen zenét hallgat (annyit elárulhatunk: nem operát).

Iain Paterson

Érdemes kevésbé híres művészek blogjait is böngészni. Az amerikai bariton, Lucas Meachem elsősorban szakmai kérdésekkel foglalkozik: mi kell ahhoz, hogy valaki operaénekes legyen, hogyan segíthetünk, ha gyermekünk ezt a pályát szeretné választani. A karmester John Thomas Dodson Budapesten is fellépett már, blogjában beszámol zenei és olvasmányélményeiről, valamint feltűnően érdeklődik az olyan lehetőségek iránt, amelyek még több emberhez vihetik el a zenét, legyen szó akár a mozis közvetítésekről, akár a szokatlan helyszínen tartott koncertekről.

Vajda Gergely

Ha az operaházak tevékenységébe szeretnénk belelátni, akkor is számos blog áll rendelkezésünkre. Ha inkább angolul értünk, akkor az amerikai intézmények honlapjait érdemes böngésznünk. Blogot vezet például a chicagói Lyric Opera, a Seattle Opera és a San Franciscó-i Opera. A Los Angeles-i Opera blogja számos könnyedebb, szórakoztató cikket is tartalmaz. Ha inkább németül olvasgatnánk, a müncheni Bajor Állami Operaház érdekes háttéranyagokat és olvasnivalókat közöl valamennyi premierjéhez és más programjához.

Ha magyar művészekre lennénk kíváncsiak, nem dúskálhatunk a találatokban. Bár a nagyobb kulturális oldalak időnként kérnek blogbejegyzéseket hírességektől, ritkán fordul elő, hogy valaki a saját oldalán, hosszabb időn át rendszeresen blogot írna. Persze azért találni lelkes hazai tudósítókat, még ha első példánk esetében ismét angolul olvashatjuk is a posztokat. Vajda Gergely honlapján rendszeresen beszámol koncertjeiről és egyéb projektjeiről, a műismertetők pedig akkor a legizgalmasabbak, mikor saját, készülő darabjairól árul el bennük információkat.

A hazai intézmények közül az Óbudai Danubia Zenekar oldalán olvashatunk rendszeresen blogot: művészeti vezetőjük, Hámori Máté írja. Legtöbbször természetesen a zenekar koncertjein szereplő darabokról posztol, de a karmesterlét sajátosságairól és feladatairól is igen sokat megtudhatunk. A Richard Strauss-bemutatók kapcsán a Nemzeti Filharmonikusok is vezetett blogot; erre még ma, a produkcióktól függetlenül is érdemes néha ellátogatni, hiszen megtalálható rajta a művek librettója és számos informatív háttéranyag.

Bár augusztusban a rajongóknál már erős operahiány mutatkozhat, használjuk ki a rendelkezésünkre álló szabadidőt, gyarapítsuk ismereteinket kedvenc műfajunkról!