Miskolcra érkezett A bolygó hollandi

Először mutat be Wagner-operát a Miskolci Nemzeti Színház – belestünk a kulisszák mögé! VONA ILDIKÓ írása

Szerdán fotós főpróbára várták a sajtó képviselőit Szabó Máté rendező és az első szereposztás művészei a Miskolci Nemzeti Színházba. A Szegedi Szabadtéri Játékokon 2016-ban nagy sikert aratott A bolygó hollandi most készülő produkciója, ám Miskolcon minden más. Zárt térben kerül bemutatásra, ahol kisebb a színpad, és az árok is szűk Wagner zenekara számára. Hivatalosan ma este láthatja először az előadást a nagyérdemű, ám az a különleges helyzet állt elő, hogy nem csupán az újságírók, hanem a nézők is ízelítőt kaphattak belőle előzetesen.

A múlt héten beavató előadást tartott Cser Ádám karmester, Rákai András korrepetitor és a második szereposztás címszereplője, Cseh Antal. A színház Csarnok nevű játszóhelyén ismerkedhettek az operabarátok a darabbal. Maga a tér azért különleges, mert olyan közel vannak egymáshoz a nézők és a szereplők, hogy az első sor előtt szinte karnyújtásnyira énekelt a Hollandi.

Kálmándi Mihály, László Boldizsár és Rálik Szilvia A bolygó hollandi Miskolci előadásában (fotó: Vona Ildikó)
Kálmándi Mihály, László Boldizsár és Rálik Szilvia A bolygó hollandi Miskolci előadásában (fotó: Vona Ildikó)

Cser Ádám beszélt a mű keletkezési körülményeiről, Wagner magánéleti válságáról, a Hollandi legendájáról, a cselekményről, az idő fontosságáról, a hangszerelésbeli érdekességekről. Zongorán eljátszotta azokat a motívumokat, akkordokat, amik rejtett összefüggéseket hordoznak, illetve valamelyik szereplő személyéhez kapcsolódnak. Mesélt a tritónusz hangközről, és mutatott néhány olyan helyet az operában, ahol Wagner egyetlen akkord alkalmazásával megváltoztatta a muzsika hangulatát. Olykor egészen mélyreható zenei elemzést hallottunk, de közérthető formában.

Nagyon tetszett a jelenlévőknek, amikor Cser Ádám kiválasztott egy részt a címszereplő áriájából, és megkérte Cseh Antalt, adja elő különféle érzelmi töltettel (játékosan, szomorúan, reménykedve, lemondóan stb). Olyan célja is volt a mostani rendezvénynek, hogy a közönség betekinthessen a kulisszák mögé. Először úgy hallottuk a Hollandit, mintha egy próbán lennénk: kottából énekelt, egy helyben állva, zongorakísérettel; aztán jöttek a karmesteri utasítások, majd a színpadi mozgás. A beavató előadás végére gyakorlatilag az operarajongók szeme láttára született meg a Hollandi monológja.

Cser Ádám a beavató előadáson (fotó: Vona Ildikó)
Cser Ádám a beavató előadáson (fotó: Vona Ildikó)

Komoly érdeklődés kísérte a produkciót. A nézőtér zsúfolásig megtelelt, ami jelzi, lenne igény az ilyesmire. Főleg úgy, hogy a jelenlévők kérdéseket is feltehettek, Cser Ádám és Cseh Antal pedig örömmel megválaszolta azokat. Kíváncsian várom a premiert, mert folyamatosan azt tapasztalom: Wagner már „dübörög” Miskolcon.

Fotók és videó: Vona Ildikó