Budapestre érkezett Renée Fleming

Szombati koncertjét megelőzően az Operaházban nyilatkozott a világhírű szoprán

Renée Fleming (fotó: Andrew Eccles / Decca)
Renée Fleming (fotó: Andrew Eccles / Decca)

„A zene sokféleségét szeretném megmutatni a közönségnek” – mondta el szerdán Budapesten Renée Fleming négyszeres Grammy-díjas, világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő amerikai szoprán, aki szombaton ad zongorakíséretes ária- és dalestet az Erkel Színházban. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: kivételes, hogy egy amerikai művész, aki ráadásul tanulmányait sem Európában végezte, ennyire vonzódna az európai kultúra gyöngyszemeihez.

„A dalesten a zene sokféleségét szeretném megmutatni a közönségnek” – fogalmazott Renée Fleming, aki francia, olasz és német szerzeményeket fog énekelni az Erkel Színház színpadán. Mint fogalmazott, a németen – kiemelten is Brahms, Schubert és Schumann dalain – kívül nincs más olyan zeneirodalom, ahol ennyire erős lenne zongora által kísért dal, a Lied hagyománya. „A zenekari kísérettel szemben a zongorakíséret több lehetőséget ad egy intimebb hangzás megteremtésére” – fűzte hozzá. Renée Fleming mindig saját maga választja fellépéseihez a dalokat, mindez elmondása szerint elég időigényes. „Ez egyfajta megszállottság a részemről” – fogalmazott. Kitért arra is: egy évtizedig csak Mozartot énekelt, majd sokáig Richard Strauss kötötte le teljesen figyelmét. A mostani szezonban elsősorban Werdenberg tábornagyné szerepére koncentrál a német zeneszerző A rózsalovag című operájában.

Mint elmondta, az Egyesült Államokban jelenleg nagy kereslet mutatkozik a kisebb, ismeretlen operaművek újra bemutatása iránt az operaházak részéről, mindezt ő is nagy érdeklődéssel követi nyomon. A klasszikus zene mellett szívesen foglalkozik más műfajokkal is: jelenleg a popzenében jártas testvérével egy olyan sorozaton dolgoznak, amely az éneklés alapjairól fog szólni, és amelyet internetes platformokon szeretnének terjeszteni.

A minden idők egyik legismertebb és legsikeresebb operacsillagának tartott énekesnő, aki 2011-ben lépett fel először az Operaház színpadán, elmondta azt is: megmaradt emlékezetében a remek, zeneértő és vendégszerető budapesti közönség. Renée Fleming hozzátette: amikor első alkalommal járt Budapesten, több ideje jutott a város felfedezésére, most viszont a fellépése mellett egy új albumot is rögzít a magyar fővárosban. Mint fogalmazott, a lemezkészítés számára nem a pénzszerzésről szól – az eladott albumok száma egyébként is folyamatosan csökken –, hanem arról, hogy megőrizze a hangját az utókornak, hiszen minden hang egyedi és megismételhetetlen. Megjegyezte azt is: megérkezésekor hallotta Cser Krisztiánt Eötvös Péter operájában énekelni, és gyönyörűnek találta a fiatal magyar basszus hangját.

Renée Fleming_3
Renée Fleming (fotó: Timothy White / Decca)

Renée Fleming zenetanár szülők gyermekeként a New York állambeli Rochesterben nevelkedett, énekesi diplomáját a világhírű Juilliardon szerezte. 1991-ben debütált a New York-i Metropolitan operaház színpadán, ahol az elmúlt három évtizedben több mint kétszázszor lépett fel, olyan szerepekben aratva hatalmas sikert, mint a Figaro házasságának Grófnéja, vagy a tüdővészben haldokló kurtizán, Violetta, Verdi Traviatájában. Emellett fellépett Barack Obama elnöki beiktatásán, valamint Václav Havel néhai cseh elnök meghívására a bársonyos forradalom 20. évfordulóján rendezett ünnepségen. 2012-ben énekelt II. Erzsébet brit királynő uralkodásának gyémántjubileumán, és fellépett a 2008-as pekingi olimpiai játékokon is. 2014-ben első operaénekesként ő énekelte az amerikai himnuszt a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjén, a Super Bowlon.

Több mint ötven operát felölelő, hihetetlenül széles repertoárja 300 év szerzőit fogalja magában, Händeltől és Mozarttól egészen a kortárs komponistákig. Pályafutása kezdete óta fellépésein és lemezeken egyaránt szívesen lép ki a dzsessz és más könnyebb műfajok világába, és énekli Leonard Cohen, Peter Gabriel vagy éppen a brit rock banda, a Muse dalait. A dívát az opera világán kívül is hatalmas megbecsültség övezi: rendszeresen szerepel a világ legjobban öltözött hírességeinek listáján, Daniel Boulud sztárséf pedig desszertet is alkotott a tiszteletére La Diva Renée néven, de van saját parfümmárkája is.

A szombati budapesti fellépésén Renée Fleming partnere a zongora avatott professzora, Hartmut Höll lesz, aki másfél évtizede kíséri a szopránt a világ minden pontján. A dalest után a művésznő A belső hang – Egy művésznő születik című önéletrajzi kötetét dedikálja.

MTI
Fotók: Andrew Eccles, Timothy White / Decca