Elhunyt Takács Klára

A Kossuth-díjas operaénekes hetvenegy éves volt. FRISSÍTVE

Szombaton hajnalban elhunyt Takács Klára operaénekes – tájékoztatta családja az MTI-t. A Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima-díjas mezzoszoprán énekes 1945-ben született a Somogy megyei Lengyeltótiban. 1973-ban végzett a Zeneművészeti Főiskola ének-opera szakán, akkortól 1989-ig az Operaház egyik vezető mezzoszopránja volt.

A világ negyvenöt nagyvárosában lépett föl, a többi között a New York-i Metropolitanben és a Carnegie Hallban, a Bécsi Állami Operaházban, a Velencei La Fenicében, a Salzburgi Ünnepi Játékokon, Tokióban, Argentínában.

Takács Klára
Takács Klára

Opera-, oratórium- és dallemezei közül nyolc is nemzetközi nagydíjat kapott. Önálló lemezein Verdi-, Schumann- és Richard Strauss-dalokat, valamint francia operaáriákat és olasz operaduetteket énekel. A Vivaldi munkáit felfedező lemezek állandó szólistája volt, de ő énekelte a címszerepet Goldmark Károly Sába királynője című operájának első lemezfelvételén is.

Főbb szerepei között tartják számon Adalgisát a Normából, Juditot A kékszakállú herceg várából, Júliát Bellini Rómeó és Júliájából, Cherubint a Figaro  házasságából, Marinát a Borisz Godunovból, Erdát A Rajna kincséből.

1979-ben Liszt Ferenc-díjjal jutalmazták. 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2011-ben Prima-díjas lett. A Kossuth-díjat 2014 márciusában vehette át.

FRISSÍTÉS: Az Emberi Erőforrások Minisztériuma január 24-i közleménye szerint Takács Klárát saját halottjának tekinti.

MTI