Mi történik Bayreuthban?

Váratlan szereplőváltozások és biztonsági intézkedések a Zöld Dombon: ma kezdődik a 105. Bayreuthi Ünnepi Játékok. KONDOR KATA összeállítása

Út Bayreuthba...
Út Bayreuthba…

Viharos előzmények után indul idén a Richard Wagner műveinek szentelt Bayreuthi Ünnepi Játékok: a fesztivál kezdete előtti utolsó hónapban történt szereplőváltozások igen sok találgatásra adtak okot.

Június 30-án jelent meg a nemzetközi sajtóban Andris Nelsons közleménye, amelyben bejelentette: a vezetőség és az előadás valamennyi közreműködője iránti legnagyobb tisztelete ellenére kénytelen lemondani a szezonnyitó Parsifalt, mivel a résztvevő felek közötti véleménykülönbség jelentősen ártott a próbafolyamat légkörének. A karmester 2010-ben a Lohengrinnel debütált Bayreuthban, amely mérföldkőnek számított a pályáján, és a hírek szerint jelentősen hozzájárult nemzetközi sikereihez is; így rögtön megindult a találgatás, vajon miért válik most meg a számára oly sok sikert hozó intézménytől.

Az egyik lehetőségként Uwe Eric Laufenberg színrevitele és az amiatt kialakított fokozott biztonsági ellenőrzés merült fel. Már hónapokkal előbb tudni lehetett, hogy a rendező iszlám tematikájú elemeket épített az előadásba, így a fesztivál vezetősége számos szigorú biztonsági intézkedést vezetett be: a közreműködők azonosító jelvényeket kaptak (aminek hiányában a biztonsági emberek még a címszerepet éneklő Klaus Florian Vogtot sem akarták visszaengedni a próbára), a dolgozók átvilágításon estek át, a közönségnek pedig idén nem engedélyezik székpárnák behozatalát az előadásra. Bayreuthban hírhedten kemények a székek, így a visszatérő nézők ilyen módon tették eddig kényelmesebbé a műélvezetet. A hír hallatára a skót Wagner-társaság vezetője már levelet is írt a fesztivál vezetőségének, amelyben udvariasan érdeklődik, milyen alternatív megoldással készülnek az idősebb nézők számára.

A másik feltételezett ok a bayreuthi zeneigazgatóval, Christian Thielemann-nal kialakult nézeteltérés. A német karmester (aki civilben jó barátságot ápol a fesztiváligazgató Katharina Wagnerrel) közismerten nehéz természetű, és különböző német lapok szerint rendszeresen beleszólt Nelsons munkájába. Bár Thielemann tagadja, hogy ő állna a távozás mögött, és kapcsolatát a karmesterrel szinte barátinak nevezte, nem ez volna az első alkalom, hogy ellentét támadna közte és más közreműködők között. Tavaly Anja Kampe lépett vissza a Trisztán és Izolda női főszerepéből, a hírek szerint azért, mert a produkciót vezénylő Thielemann ellehetetlenítette a helyzetét, miután az előzetes várakozásokkal ellentétben a Berlini Filharmonikusok nem őt, hanem Kirill Petrenkót választották első karmesterüknek – aki a magánéletben az énekesnő partnere. A tavaly még szintén Bayreuthban vezénylő Petrenko az idei évre már nem is vállalta a fellépést, állítása szerint túlságosan megterhelő számára egész nyáron Ring-produkciókat dirigálni, és a fesztivál vezetősége „igáslóként” dolgoztatta.

A Bayreuthi Festspielhaus
A Bayreuthi Festspielhaus

Július 5-ére a bayreuthi vezetőség végre megtalálta Nelsons utódját a hetvenhárom éves Hartmut Haenchen személyében. A német karmester Halléban kezdte a pályáját, majd különböző német és holland operaházakban vezényelt. A ’80-as évektől rendszeresen bukkant fel a világ legnagyobb operajátszó intézményeiben, repertoárja igen széles, bár jelentős sikereit általában német szerzők műveiben aratta. A Bayreuthi Ünnepi Játékokon most lép fel először, habár diákként Pierre Boulez előadásait már tanulmányozta ott.

A fesztivál kezdete előtti utolsó napokban aztán újabb visszalépések borzolták a kedélyeket. Jennifer Ann Wilson Sieglindét énekelt volna, ám a Ringet vezénylő Marek Janowski másfajta hangot képzelt el a szerepre, így kérte az énekesnőt, adja vissza a szerepet, habár nagyrabecsülését kifejezendő felvetette neki, hogy egy későbbi produkcióban szívesen hallaná Brünnhildeként. A budapesti Walkür-produkcióban is szereplő Andreas Hörl egészségügyi okok miatt mondta le a szereplését Fasoltként és Hundingként, őt Günther Groissböck és Georg Zeppenfeld, míg az énekesnőt Heidi Melton pótolja (róla nemrég az Angol Nemzeti Opera Izoldájaként írtunk).

Úgy tűnik, minden akadály elhárult a Bayreuthi Ünnepi Játékok megkezdése elől. Ám a felröppent hírek ellenére sem tudhatjuk pontosan, mi zajlik a színfalak mögött: tényleg problémák vannak a fesztivállal, amelyek a jövőben akár az előadásokat is veszélyeztetik, vagy csupán a megnövekedett figyelem miatt szimatol a közvélemény ott is botrányt, ahol csak az operajátszás szokásos fennakadásai és érdekütközései zajlanak? Annyit azonban remélhetünk, hogy az előzmények nem fogják jelentősen rányomni a bélyegüket a mai napon kezdődő produkciókra.

(A fesztivál valamennyi produkcióját élőben sugározza a Bartók Rádió.)