Ma estétől Salzburg!

A világ egyik legnagyobb zenei-kulturális fesztiválján számos magyar közreműködőt is hallhatnak idén, valamint a közelmúltban elhunyt Esterházy Péterről is megemlékeznek

Salzburger Festspiele - logo
A fesztivál logója

Haydn Teremtésének előadásával kezdődik ma este, és egészen augusztus 31-éig tart a Salzburgi Nyári Ünnepi Játékok rendezvénysorozata, melynek keretében három kategóriában – opera, koncert, színház – több száz kiemelkedő kulturális eseménynek lehet szem- és fültanúja a főleg fesztiválturistákból álló közönség. A méregdrága jegyek, miként az elmúlt évtizedekben, idén sem tartják vissza a látogatókat: a legnagyobb érdeklődésre számot tartó előadásokra már hónapokkal ezelőtt elkelt az összes belépő.

Különösen gazdag idén az operakínálat, melynek gerincét, ahogy minden évben, most is Mozart és Richard Strauss művei alkotják. Mozart operái közül a Lorenzo Da Ponte szövegére komponált három mű kerül színre új betanulásként, valamennyi Sven-Erich Bechtolf rendezésében. (A Così fan tutte előadásáról augusztus folyamán az Opera-Világ is közöl beszámolót.) A Strauss-operákat idén valódi különlegesség, a Danaé szerelme képviseli, melynek az ősbemutatója is Salzburgban volt a szerző halála után, 1952-ben (a tervezett 1944-es ősbemutatót a főpróba után nem lehetett megtartani). A mostani előadást Alvis Hermanis rendezi és Franz Welser-Möst vezényli, a sztárszereposztásban (Krassimira Stoyanova, Tomasz Konieczny, Gerhard Siegel) pedig magyar nevet is találunk: Szemelé szerepét Celeng Mária alakítja.

Vélhetően sokakat vonz majd a Salzburgban ritka vendégnek számító Gounod legnépszerűbb operája, a Faust, melynek húzónevei a címszerepet éneklő Piotr Beczała és a Mefisztóként fellépő Ildar Abdrazakov. A West Side Story a Húsvéti Ünnepi Játékok programjából került át nyárra, ennek megfelelően Mariát Cecilia Bartoli énekli, a produkciót Gustavo Dudamel vezényli. Szintén gazdag a koncertszerű operaelőadások kínálata: Puccini Manon Lescaut-jának címszerepét Anna Netrebko énekli férje, az azeri Yusif Eyvazov oldalán. Otto Nicolai szinte ismeretlen művét, az Il Templariót Juan Diego Flórez kedvéért tűzték műsorra; Massenet Thaïsában pedig Szonja Joncseva és az újabb baritonszerepben bemutatkozó Plácido Domingo lesz hallható. Nincs Salzburg kortárs zene nélkül: az idei operabemutatók sorát Thomas Adès új műve egészíti ki The Exterminating Angel címen, a szerző vezényletével.

Eötvös Péter (fotó: Vermes Tibor)
Eötvös Péter (fotó: Vermes Tibor)

A koncertprogramot böngészve magyar vonatkozású kortárs zenei eseményre is bukkanhatunk: a Bécsi Filharmonikusok június 30-i koncertjén lesz az ősbemutatója Eötvös Péter Halleluja! című oratorium balbulumának, melynek szövegét a közelmúltban elhunyt Esterházy Péter írta. „A cím magyar fordítása Dadogó oratórium lehetne – írja Eötvös Péter új művéről. – A főszereplő próféta a jövendöléseit csak dadogva tudja elmondani, amiből aztán némi bonyodalom keletkezik. Műfaja úgynevezett világi oratórium, amely annyiban tér el az egyházi oratóriumoktól, hogy a mi életünkkel foglalkozik, a 2016-os év állapotát írja le, és próbálja megjövendölni azt, ami már időközben meg is történt. A szöveg szerzője, Esterházy Péter igazi prófétának bizonyult, amikor 2011-ben ezeket a sorokat írta: »Nekünk határok kellenek. Mindenhová kerítéseket húzunk, a kerítést is bekerítjük. Belül vagyunk mi, kívül… hát azok nem mi vagyunk. […] Talán most először nincsen mit mondanunk a jövőről.«

Esterházy Péter (fotó: Kollányi Péter / MTI)
Esterházy Péter (fotó: Kollányi Péter / MTI)

Az oratóriumban a humor közvetíti a szöveg komoly gondolatait, és ez inspirálta a zenei megoldásokat is. A Prófétát a 10. században élt szerzetes alakjáról formáltuk, akit Dadogó Notker néven ismertek. Korának híres irodalmi és zenei tekintélye volt, később szentté avatták. Oratóriumunkban a Prófétához még két szólista és kórus csatlakozik: egy jó kedélyű angyal, aki a történésekre felülről tekint, és a narrátor, aki segít a közönségnek az eseményeket jobban megérteni. A kórus a társadalmat képviseli, neki már csak a dicséret, a Halleluja feladata jutott.” Az ősbemutatón – mely egyben Esterházy Péter életműve előtti tisztelgés is lesz – a Bécsi Filharmonikusok és Iris Vermillion (mezzoszoprán), Topi Lehtipuu (tenor), valamint Peter Simonischek (narrátor) mellett a Magyar Rádió Énekkara működik közre, vezényel: Daniel Harding. (A produkció Eötvös Péter vezényletével november 24-én a Müpában is elhangzik.)

Salzburg látképe (fotó: Salzburgi Ünnepi Játékok)
Salzburg látképe (fotó: Salzburgi Ünnepi Játékok)

Az Eötvös-ősbemutató mellett egy Kurtág György 90. születésnapját ünneplő, hét koncertből álló sorozat is helyet kapott a programban, melyet a nemzetközi kortárs zenei élet legnevesebb előadói fémjeleznek. További magyar vonatkozásként a fesztivál visszatérő magyar vendégei lesznek hallhatóak: Schiff András augusztus 3-i szólóestjén Schumann és Debussy műveit játssza, a június 23-24-i Mozart-matiné keretében pedig a névadó kompozíciói mellett Michael Haydn egy művét is eldirigálja Fischer Ádám.

A Salzburgi Ünnepi Játékok számos eseményét élőben vagy felvételről közvetíti az ORF 1 rádióadó. A programról bővebb információ a fesztivál honlapján érhető el.

Salzburger Festspiele; Müpa