Ellenállhatatlan évad

A Bajor Állami Opera 2014/15-ös évadtervéről

A Bajor Állami Operaház
A Bajor Állami Operaház

Vágyak, tekintetek, ellenállhatatlan kísértések – ezen témák köré építi a Bajor Állami Operaház a 2014/15-ös évadját a programfüzetük bevezetője szerint. Számunkra, kissé távolabbról, a népszerű és a különleges művek, valamint a benne szereplő sztárénekesek mellett a számos magyar közreműködő is ellenállhatatlanná teszi a műsortervet.

Rögtön az évad első, októberi premierjének színlapján felfedezhetjük honfitársaink nevét: Janáček A Makropulosz-ügy című művét Schilling Árpád rendezi, a díszlet- és jelmeztervező pedig Ágh Márton  lesz. Az opera főszerepét Nadja Michael fogja énekelni, és Tomáš Hanus vezényel. Neves rendezőnknek egy korábbi produkcióját is műsoron tartja az intézmény: a Rigolettót 2012-ben tűzték műsorra, és jövőre is látható lesz Joseph Calleja és Franco Vassallo főszereplésével.

Az évad második premierje novemberben igazi sztárparádét vonultat fel: Puccini Manon Lescaut-jában a címszerepet Anna Netrebko, szerelmét, Des Grieux-t Jonas Kaufmann alakítja. Az előadást Hans Neuenfels rendezi és Alain Altinoglu vezényli.

Januárban Donizetti-bemutatóval kezdik az évet a müncheniek: a Lammermoori Lucia Barbara Wysocka rendezésében kerül színre. Az előadásokat Kirill Petrenko, illetve Stefano Ranzani vezényli, a címszerepet Diana Damrau, a tenor főszerepet Pavol Breslik énekli.

Májusban Alban Berg Luluja folytatja a premierek sorát, az előadást Kirill Petrenko vezényli, és a közismert orosz rendező, Dmitrij Csernyakov állítja színpadra. A címszerepet Marlis Petersen alakítja, partnerei Rainer Trost és Bo Skovhus lesznek.

Június végén Debussy Pelléas és Mélisande-ját mutatják be, Konsztantinosz Karidisz (Constantinos Carydis) vezényletével és Christiane Pohle rendezésében. Az előadás főbb szerepeit Elliot Madore,  Jelena Callagova, Alaister Miles és Markus Eiche játsszák.

Az utolsó premier a Richard Strauss-évforduló alkalmából az Arabella lesz a müncheni születésű komponistától. Az előadást Andreas Dresen rendezi és Philippe Jordan vezényli, a címszerepet Anja Harteros énekli. Mellette színpadra lép még Kurt Rydl, Thomas J. Mayer és Joseph Kaiser is.

Az évad során több magyar énekes is színpadra lép Münchenben. Fiatal szopránunk, Celeng Mária az operastúdió tagja, ám több produkcióban is szerepel: Gianettát énekel a Szerelmi bájitalban Charles Castronovo és Ambrogio Maestri oldalán, az idei évadról továbbviszi Papagena szerepét A varázsfuvolában, amelyben René Pape, Matthew Polenzani és Michael Nagy mellett lép színre, valamint Eurüdikéként mutatkozik be Monteverdi Orfeójában.

New Yorkhoz hasonlóan Münchenben is Escamillóként lép színpadra Bretz Gábor. A Così fan tuttéban Orendt Gyula énekli Guglielmo szerepét, partnerei Szonja Joncseva és Lawrence Brownlee lesznek. A korábbi évekhez hasonlóan Molnár Levente is hallható lesz Münchenben, a Bohémélet Marcellóját énekli Dan Ettinger pálcája alatt, valamint színpadra lép a Ringben Donnerként is.

A felsoroltak mellett még számos előadást tartanak a müncheniek a legnagyobb művészek közreműködésével: a Richard Strauss-emlékév alkalmából műsoron tartják az Élektrát, a főszerepben Waltraud Meierrel és kettős szereposztásban Iréne Theorinnal és Evelyn Herlitziusszal, valamint Ricarda Merbethtel és Adrianne Pieczonkával. Szerepel még az évadtervben A hallgatag asszony és Az árnyék nélküli asszony is, utóbbiban Ricarda Merbeth, Robert Dean Smith és Wolfgang Koch lép színpadra.

Természetesen műsoron lesz a két tavaly évfordulós szerző számos műve is. Verditől a Falstaffban Ambrogio Maestri, Simon Keenlyside és Véronique Gens szerepel, a Don Carlosban René Pape, Ramón Vargas, szintén Keenlyside és Anja Harteros lesz hallható, A végzet hatalmát pedig az idei sztárszereposztással játsszák tovább: Anja Harteros, Jonas Kaufmann és Ludovic Tézier lép színpadra benne.

Wagnertől A nibelung gyűrűje-tetralógia lesz műsoron, az előadásokat Kirill Petrenko vezényli, a főbb szerepeket Thomas J. Mayer, Tomasz Konieczny, Evelyn Herlitzius, Stephen Gould és Petra Lang játssza. Látható lesz a Trisztán és Izolda is, ebben Peter Seiffert, Waltraud Meier és René Pape szerepel.

Még néhány érdekesség a programból: Edita Gruberová énekel Donizetti Robert Devereux-jében, Rossini Tell Vilmosában Michael Volle és Krassimira Stoyanova lép fel, az Anyegin címszerepét kettős szereposztásban Michael Nagy és Mariusz Kwiecień alakítja, a Tosca főszereplő hármasát pedig Anja Harteros, Marcello Giordani és Thomas Hampson formálja meg.

A premiereket a BR-Klassik rádió közvetíti, és jövőre is láthatóak lesznek egyes előadások a Bajor Állami Opera honlapján, a Staatsoper TV-ben. Hogy melyek lesznek ezek, arról az intézmény a közeljövőben tájékoztatja a közönséget.

Bővebb információk a Bajor Állami Operaház honlapján találhatók.