Búcsú Marcello Giordanitól

A váratlanul elhunyt énekestől kollégái búcsúznak. KONDOR KATA összeállítása

Az egész operaéletet megrázta a világhírű tenor, Marcello Giordani váratlan halálhíre. A mindössze ötvenhat éves énekes májusban még nálunk is fellépett a Manon Lescaut-premierben, így mindenkit megdöbbentett, amikor október ötödikén értesültünk elvesztéséről. Kollégái, neves művészek és a nagy operaházak búcsúiból idézünk.

„Ma az operavilág Marcello Giordaniért sír – posztolta Anna Netrebko. – Fantasztikus énekes és nagyszerű partner volt a színpadon, amit oly sokszor megosztottunk egymással. Köszönet a Művészetért, mindig is szeretni fogunk, és emlékezünk rád.” Az énekesnő utolsó közös előadásuk, egy 2016-os, bécsi Manon Lescaut felvételéből is a közönség elé tárt egy részletet. Hasonlóképpen férje, a tenorista Yusif Eyvazov is megemlékezett a művész haláláról: „Még most sem tudom elhinni… mindössze ötvenhat évesen… Kedves Marcello, sosem felejtjük el a csodás hangodat. Nyugodj békében! Most már az angyaloknak énekelsz.”

A Müpában, 2011-ben (fotó: Pető Zsuzsa / Müpa)

Természetesen más tenorok sem mentek el szó nélkül a tragikus esemény mellett. Piotr Beczała részvétet nyilvánított a gyászoló családnak, szombati, linzi koncertjét pedig Marcello Giordani emlékének szentelte. A mexikói Arturo Chacón-Cruz így reagált a gyászhírre: „Nagyon szomorú vagyok, miután két különböző szicíliai lapban is olvastam, hogy a szeretett és csodált Marcello Giordani szívroham következtében elhunyt. Imáim és a szeretetem a családjáé és a barátaié. Nyugodj békében, barátom. Túl korán vesztettünk el.”

Hasonlóképpen az énekesnők is kifejezték az egykori partnerért érzett fájdalmukat. „Nagyon megviselt kedves barátom és kollégám, Marcello Giordani ilyen hirtelen és korai elvesztése. Egy aranyhangú tenor volt ő, akivel többször volt szerencsém együtt énekelni” – írta Angela Gheorghiu, majd felsorolta közös előadásaik helyszíneit. Hui He is a közös fellépésükről emlékezett meg, és szintén együttérzését fejezte ki a gyászoló családnak. „Teljes sokkot kaptam. Univerzum, nem tudnál egy kicsit finomabban bánni a klasszikus zeneiparral? Ez a hét így is elég nehéz volt, és most még ez? Nyugodj békében, Marcello!” – írta a mezzoszoprán Jamie Barton. Irina Lungu első Faustját siratta az énekes személyében, Lise Lindstrom pedig felidézte, mennyit köszönetet neki: „Hányszor énekeltünk együtt, hányszor sírunk, nevettünk! Ő és a csodás felesége, Wilma voltak az én erős bástyám és a családom a legnehezebb időkben. Örökké nyitott szívvel – és egy mosollyal.”

Marcello Giodani Ramerrez szerepében a Met színpadán (fotó: Ken Howard / Metropolitan Opera)

A karmesterek közül James Gaffigan így emlékezett a tenoristára: „Az operai debütálásom az ő egyik előadásában történt a Zürichi Operában. Kölyök voltam még, de mint kollégát, egyenrangúként kezelt.” Hasonlóképp az olasz dirigens, Riccardo Frizza is megemlékezett az énekesről, ahogyan több nagy operaház is. A Metropolitan Opera számba vette a fellépéseit: 27 szerepben, majdnem 250 előadáson működött közre az intézményben, két Met-premieren, öt új produkcióban, és nyolc HD-közvetítésben. A Bécsi Állami Opera rövid életrajzot közölt az énekesről, amelyben kiemelték Giordaninak az ő színpadukon énekelt főszerepeit, valamint a fiatal művészeket segítő munkáját. A barcelonai Liceu a Turandot előadása közben értesült a szomorú hírről, így ők az opera harmadik felvonását ajánlották az énekes emlékének. Természetesen a Magyar Állami Operaház is reagált a történtekre, és felidézte a májusi Manon Lescaut-előadásokat, amelyben a hazai közönség utoljára hallhatta Marcello Giordanit.