Grammy-díjra jelölték Vörös Szilvia Kékszakállú-lemezét

A két éve rögzített felvételt az öt legjobb operalemez közé választotta a bírálóbizottság

Grammy-díjra jelölték a legjobb operafelvétel kategóriájában Bartók A kékszakállú herceg vára című operájának Vörös Szilvia közreműködésével készült lemezét – adta hírül a Fidelio a művésznő facebook-bejegyzésére hivatkozva. A felvételen a címszerepben Mika Kares finn basszbariton hallható, a karmester a világhírű Susanna Mälkki, közreműködik a Helsinki Filharmonikus Zenekar. Vörös Szilviát a lemezről megjelent kritikák „elsőrangú előadónak” nevezték, és kiemelték magával ragadó hangszínét.

A kategóriában versenyez még a Metropolitan Opera két felvétele (Philip Glass Ehnaton és Poulenc A kármeliták párbeszédei című operáiból), Janáček A ravasz rókácska című operája a Londoni Szimfonikus Zenekar és Simon Rattle produkciójában, valamint a Philadelphiai Opera felvétele David T. Little Soldier Songs című darabjából.

Vörös Szilvia (fotó: Raffay Zsófia)

Vörös Szilvia Junior Prima-díjas mezzoszoprán 2013-ban végzett a Zeneakadémián. 2014-ben megnyerte az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny nagydíját, 2018 óta pedig a Bécsi Állami Opera társulati tagja. Fellépett a Traviata, a Poppea megkoronázása és a Nabucco mezzoszoprán szerepeiben. Többször énekelt a Salzburgi Ünnepi Játékokon Anna Netrebko partnereként, illetve a milánói Scala újranyitás utáni, fiatal tehetségek közreműködésével rendezett gálaműsorán is fellépett.

Fidelio / Opera-Világ
Fotó: Raffay Zsófia