Új évad a Nemzeti Filharmonikusoknál

Bartók és Wagner operái valamint ifjúsági előadások a műsoron

Bretz Gábor
Bretz Gábor

Közzétették a Nemzeti Filharmonikusok 2016-17-es évadtervét, jövőre is szerepelnek operák az együttesek műsorán.

A CAFe Budapest fesztivál kereteiben adják elő október 7-én Bartók A kékszakállú herceg vára című operáját Kocsis Zoltán vezényletével. A két főszerepet Bretz Gábor és Szántó Andrea énekli. Az est második felében A csodálatos mandarin kerül színre a Pécsi Balett közreműködésével.

2017 júniusában Wagner Rienzi című operáját lehet meghallgatni koncertszerű előadásban a Müpában, az előadáson az együtteseket Sebastian Weigle vezényli.

Kocsis Zoltán (fotó: Felvégi Andrea)
Kocsis Zoltán (fotó: Felvégi Andrea)

Jövőre szervezési okokból nem kerül színre újabb Richard Strauss-opera, helyette a József-legenda című balettet adják újból elő, szintén Kocsis Zoltán vezényletével, Juronics Tamás koreográfiáját a Szegedi Kortárs Balett táncolja.

Az évadterv kialakítása során ifjabb közönségre gondoltak, Mesés zenék címmel családi matinékoncerteket hallgathatnak a kisebbek, melyeken három színpadi mű, Rossini Hamupipőkéje, Kacsóh Pongrác János vitéze és Ravel A gyermek és a varázslatok című operája lesz látható. Valamennyi produkciót Gábor Sylvie rendezi, a karmesterek Somos Csaba, Farkas Róbert és Antal Mátyás lesznek.

A bérleti koncerteken is számos neves karmester és énekes szólista működik közre. Hamar Zsolt Mendelssohn-kantátát vezényel, Madaras Gergely Kodály-műveket, a Nemzeti Énekkar új karigazgatója, Somos Csaba pedig a capella és oratorikus műveket az évad végén a Zeneakadémián. Pasztircsák Polina Ravel Seherezádé-dalciklusát énekli, Vörös Szilvia Mahler-szimfóniában működik közre, egy farsangi koncerten pedig Orff Carmina buranája is felhangzik Szemere Zita, Horváth István és Haja Zsolt szólóénekével.

További részletek a Nemzeti Filharmonikusok honlapján érhetők el.