Vokális túlsúly a Berlinieknél

Több opera, köztük Bartók és Ligeti műveinek koncertszerű előadása is szerepel a Berlini Filharmonikusok 2016/2017-es programjában

„Vokális túlsúly” jellemzi a Berlini Filharmonikusok jövő évadának programját – derül ki a napokban nyilvánosságra hozott műsortervből. Ez nemcsak a hagyományos koncertműfajok (oratóriumok, dalciklusok) gyakori műsorra tűzését jelenti, de azt is, hogy az alapvetően koncertzenekarként működő együttes számos opera koncertszerű előadását is műsorra tűzte 2016/2017 során – úgy tűnik, a berlini közönség még három teljes kapacitással működő operaház mellett is igényli az effajta alkalmi produkciókat.

Több éves hagyomány, hogy az együttes a Baden-Baden-i Festspielhaus rezidens együtteseként közreműködik évi egy operaprodukcióban (korábban a Salzburgi Húsvéti Ünnepi Játékokon voltak jelen hasonlóképpen, ez az együttműködés azonban a közelmúltban megszűnt). Idén sem lesz ez másképpen: Puccini Toscáját játsszák a főzeneigazgató, Sir Simon Rattle vezényletével, Bartlett Sher rendezésében. A főszerepeket Kristīne Opolais (Tosca), Marcelo Álvarez (Cavaradossi) és Jevgenyij Nyikityin (Scarpia) énekli. A 2017. áprilisi, Baden-Baden-i előadásokat követően a hónap végén Berlinben, koncertszerűen is hallható lesz az előadás.

Sir Simon Rattle (fotó: Monika Rittershaus)
Sir Simon Rattle (fotó: Monika Rittershaus)

Tudható, hogy a Berlini Filharmonikusokat elmélyült kapcsolat fűzi Wagner zenéjéhez, akinek művei közül ezúttal A walkür első felvonását tűzik műsorra 2016 decemberében. A három szólista Eva-Maria Westbroek (Sieglinde), Simon O’Neill (Siegmund) és John Tomlinson (Hunding) lesz, a karmester Simon Rattle.

Az együttes és vezetője régóta elkötelezett a kortárs zene, azon belül is Ligeti György életműve iránt. Ennek folyományaképp tűzik most műsorra a zeneszerző egyetlen operáját. A Le Grand macabre 1996-os, revideált változata 2017 februárjában lesz hallható a Berlini Filharmónia épületében, majd Dortmundban és Essenben is. A vélhetően félig szcenírozott produkciót Peter Sellars rendezi, a Nekrocárt Christopher Purves, Piet vom Fasst Peter Hoare, Amandát Anna Prohaska, Go-go herceget Anthony Roth Costanzo, az Ávónőt Audrey Luna személyesíti majd meg. A karmester természetesen Simon Rattle.

Több Bartók-mű is szerepel a Berliniek következő szezonjának műsorán, köztük a szerző egyetlen operájának, A kékszakállú herceg várának előadása is. A 2017 márciusi koncerteket Simon Rattle vezényli, Kékszakállút Bretz Gábor, Juditot a margitszigeti Carmen címszereplőjeként megismert Rinat Shaham énekli.

A Berlini Filharmonikusok teljes jövő évi programját bővebben is tanulmányozhatják a zenekar honlapján.

Forrás: berliner-philharmoniker.de

Fotó: Monika Rittershaus