Sztárvendégek az Operában

Juan Diego Flórez és Evelyn Herlitzius estje is szerepel az Operaház tavaszi programjában

Evelyn Herlitzius (fotó: Magyar Állami Operaház)
Evelyn Herlitzius (fotó: Magyar Állami Operaház)

A vendégszereplések határozzák meg az Operaház nyár eleji programját: két világsztár ad önálló estet, míg az Erkel Színházban a vidéki társulatok mutatkoznak be.

Április 11-én Evelyn Herlitzius ad Wagner-koncertet az Operaházban, melyen a világhírű szoprán A bolygó hollandiból, a Trisztán és Izoldából és A Nibelung gyűrűje-ciklusból fog énekelni. Partnerei Fekete Attila és Kálmándi Mihály lesznek, a Budapesti Filharmónia Társaság Zenekarát Jonas Alber fogja vezényelni.

Június 2-án, a Faust Fesztivál zárásaként az Operaházban lép fel – immád másodjára – Juan Diego Flórez, aki ebből az alkalomból Faust áriáját is műsorra tűzi Gounod operájából. A koncert további részében részletek hangzanak el Donizetti, Berlioz, Massenet és további szerzők műveiből. A koncert karmestere Christopher Franklin lesz.

A hazai vendégek az Erkel Színházban mutatkoznak majd be. Ismét lesz Primavera-sorozat a vidéki és határon túli operatársulatok előadásaiból, a táncegyüttesek pedig a Pas de Quatre és a TáncTrend esteken lépnek fel.

A Kolozsvári Magyar Opera Selmeczi György Bizénc című darabját adja elő, Zakariás Zalán rendezésében és Jankó Zsolt vezényletével, a főszerepben pedig az immár nemzetközi hírű Kele Brigittával. A Győri Nemzeti Színház A varázsfuvolát hozza el az Erkel Színházba, Szűcs Gábor rendezésében és Medveczky Ádám vezényletével, a főbb szerepekben Boncsér Gergellyel, Rácz Istvánnal, Nánási Helgával és a frissen Kossuth-díjas Bede-Fazekas Csabával.

Juan Diego Flórez
Juan Diego Flórez (fotó: Josef Gallauer)

A Miskolci Nemzeti Színház idén bemutatott Rigolettóját adja elő Budapesten, melyet Szőcs Artur rendezett, vezényelni pedig Cser Ádám fogja, László Boldizsár, Laborfalvi Soós Béla és Kolonits Klára főszereplésével. Szegedről pedig Offenbach Hoffmann meséi című operája érkezik a fesztiválra, Juronics Tamás rendezésében, Pál Tamás vezényletével, melyben a főbb szerepeket Nyári Zoltán, Kálnay Zsófia és Szemere Zita éneklik.

Két Don Giovanni-produkciót is láthatunk a Primaverán, a pécsiek előadását Gulyás Dénes rendezi és Oberfrank Péter vezényli, a debreceni Csokonai Színházban pedig Gemza Péter koreográfus első operarendezéseként valósul meg a produkció, a címszerepeben Haja Zsolttal.

Az április még egy különleges programot ígér, az Énekkari Művészek Minifesztiválját, amelyen Giordano Fedora és Nino Rota A florentin kalap című műveit adják elő az Operaház Énekkarának tagjai. Mindkét előadás helyszínéül az Erkel Színház büféje szolgál. Ebben a programban az intézmény folytatja együttműködését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, a Nino Rota-művet ugyanis Sipos Balázs rendező szakos hallgató viszi színre.

Evelyn Herlitzius és Juan Diego Flórez estjéről, a kolozsváriak, a győriek, a debreceniek, a miskolciak, a szegediek és a pécsiek Primavera-előadásairól, valamint az énekkari művészek Fedora és A florentin kalap produkcióiról bővebb információ az Operaház honlapján érhető el.