Indul a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Elīna Garančát és Max Emanuel Cenčićet is meghallgathatjuk

Idén április 10. és 26. között rendezik a Budapesti Tavaszi Fesztivált, melyen számos operai vonatkozású esemény is megtekinthető, külföldi sztárokkal.

Elīna Garanča (fotó: Felix Broede)
Elīna Garanča (fotó: Felix Broede)

A legnagyobb szenzációnak Elīna Garanča fellépése ígérkezik, az énekesnő a MüPában ad koncertet, melynek első felében orosz és francia szerzők áriáit énekli, a második részében pedig Bizet Carmenjének keresztmetszete hangzik el. A Budapesti Filharmónia Társaság ZenekaráKarel Mark Chichon vezényli.

Az idei fesztiválon kiemelt szerep jut az olasz kultúrának. Így Leo Nucci Verdi-áriaestet ad az Erkel Színházban, melyen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara működik közre, Kovács János vezényletével. A nápolyi Teatro di San Carlo pedig Verdi Luisa Miller című operáját hozza el, Daniele Rustioni vezényletével, a címszerepben Elena Mosuckal.

Leo Nucci (fotó: Roberto Ricci)
Leo Nucci (fotó: Roberto Ricci)

Az Erkel Színház áprilisban színre kerülő Aida-produkciójából is bekerült két előadás a fesztivál programjába, melyben Fabio Sartori énekli Radames szerepét. A további főbb szerepekben Boros Csilla és Gál Erika látható, a rendező Mohácsi János, a karmester Kesselyák Gergely lesz.

Barokk ritkaságot adnak elő a Vígszínházban: Hasse Siroe, Perzsia királya című operájában nem csupán a címszerepben, de rendezőként is közreműködik Max Emanuel Cenčić, partnere pedig Júlia Lezsnyeva lesz. Az előadás karmestere George Petrou.

A koncertek között is számot tarthat néhány az operakedvelők érdeklődésére. Pasztircsák Polina Jan Philip Schulze zongorakíséretével ad dalestet a BMC-ben, a Mátyás-templomban pedig a Westminster-katedrális Kórusa lép fel. Néhány nagy karmesteregyénséget is meg lehet majd hallgatni, Bertrand de Billy a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli, Kirill Petrenko pedig a Bajor Állami Zenekarral érkezik Budapestre. Vashegyi György és az Orfeo Zenekar pedig Mozart és Linley műveket ad elő.

Összművészeti produkciók is színesítik a fesztivál programját: az Alice Csodaországban című meseregény tizenkét fejezete tizenkét kortárs zeneszerző megzenésítésében hangzik el, Dante születésének 750. évfordulója alkalmából a Ravenna Fesztivállal együttműködésben valósul meg a DanteXperience című program. A Budafoki Dohnányi Zenekar A szerelem arcai- A frivol című produkcióját Juronics Tamás állítja színpadra, a Budapesti Operettszínház pedig Farkas Ferenc Csínom Palkó című daljátékának átdolgozott verzióját mutatja be.

Valamennyi programról részletes információ érhető el a fesztivál honlapján.

Forrás és fotók: BTF