Wagner-premier az Operaházban

A Nibelung gyűrűje előestéjét mutatják be szombaton

Jelenet az előadásból (fotó: Nagy Attila)
Jelenet az előadásból (Fotó: Nagy Attila)

Március 21-én kerül sor az Operaház következő premierjére: Wagner A Rajna kincse című darabját M. Tóth Géza állítja színpadra. A rendező a művet a modernitás társadalmi kérdései felől közelíti meg. Úgy véli, járható út volna az is, ha egy történelmen kívüli időben játszódó mitológiai történetet mondana el istenekkel, törpékkel és óriásokkal, de abban az esetben a társadalomkritikai vonulat sokkal rejtettebben jelent volna meg. „A másik, amit el tudtam képzelni, hogy inkább a kapitalizmus kritikáját mutatjuk intenzívebben, ami Wagner Schopenhauerrel, Nietzschével való kapcsolata, sőt részben az ő befolyásuk által lett a gondolkodásának fontos része. És ez egy nagyon izgalmas, napról napra aktuálisabb tematika. Ha ezt választom, a mitologikus vonal nyilvánvalóan érintőlegesebb, és óhatatlanul a sci-fi mitologikumába hajló lesz, és nem a történelem előtti korokat idézi.” A közönség különleges látványvilágra is számíthat, mivel a rendező a Wagner-mű színpadon nehezen megjeleníthető elemeit, például az átváltozásokat vetítésekkel fogja megjeleníteni.

Fafner (Gábor Géza) és Fasolt (Cser Krisztián). Fotó: Nagy Attila
Fafner (Gábor Géza) és Fasolt (Cser Krisztián). Fotó: Nagy Attila

Az előadásokat Halász Péter főzeneigazgató vezényli, aki így nyilatkozott a műről: „A vezérmotívumok rendszere talán kevésbé szövevényes, mint a tetralógia utolsó két darabjában, de igen kifinomult pszichológiai kommentárt ad a cselekményhez. Mindenképpen megéri a hallgatónak megismerkedni a motívumokkal és a szöveget figyelmesen elolvasni – ez egy csodálatos intellektuális kaland, ami már sokakat rabul ejtett.”

A főszerepben, Wotanként Kálmándi Mihály, a 2013/2014-es évad kamaraénekese lép színpadra, Loge és Alberich szerepére pedig két külföldi vendégművészt kértek fel. Adrian Eröd és Marcus Jupither debütál a budapesti Operában. A további főbb szerepeket Cser Krisztián, Gábor Géza, Megyesi Zoltán, Németh Judit, Keszei Bori és Gál Erika alakítja.

Forrás: Magyar Állami Operaház