Szeptember végén nyílik újra Berlin operaháza

Nyolc nagyszínpadi premierrel várja közönségét a jövő évadban a megújult Berlini Állami Operaház

Sajtótájékoztató keretében ismertette múlt pénteken a Berlini Állami Operaház jövő évi programját a távozó intendáns, Jürgen Flimm, kijelölt utódja, Matthias Schulz és az intézmény főzeneigazgatója, Daniel Barenboim.

Hosszú évekig tartó felújítást követően (melynek befejezése több évet csúszott) szeptembertől visszaköltözik az intézmény eredeti játszóhelyére, az Unter den Lindenen álló épületbe (eddig a Schillertheater volt az ideiglenes otthona). Az újranyitás örömére bő egyhetes fesztivált szerveznek szeptember 30. és október 8. között PRÄLUDIUM címen, melynek keretében a Berlini Staatskapelle és a Bécsi Filharmonikusok koncertjei, valamint szabadtéri események mellett színre kerül az évad első premierje is: Jürgen Flimm rendezi Robert Schumann Jelenetek Goethe Faustjából című darabját. Az eredetileg Goethe művének kísérőzenéjéül született kompozíciót Daniel Barenboim vezényli, a főbb szerepeket Roman Trekel (Faust), Elsa Dreisig (Margit) és René Pape (Mefisztó) éneklik. Érdekesség, hogy a prózai szereplők között feltűnik az operarendezőként ismert, korábbi salzburgi intendáns, Sven-Erich Bechtolf, aki Mefisztót alakítja.

Barenboim további három premiert vezényel az évad során: 2018. február 11-én kerül színre Dmitrij Csernyakov új Trisztán és Izolda-rendezése, a címszerepeket Andreas Schager és Anja Kampe éneklik. (Csernyakov és Barenboim korábban már színpadra állította Berlinben a Parsifalt – ez a produkció is szerepel a színház jövő tavaszi műsorán.) Március 25-én lesz Verdi Falstaffjának bemutatója: a rendező Mario Martone, a címszerepet a Falstaffként most debütáló Michael Volle énekli. Az évad végén, június 17-én debütál Harry Kupfer új Macbeth-rendezése: a címszerepet Plácido Domingo énekli, Lady Macbethként Anna Netrebko lép fel.

A Berlini Állami Operaház (fotó: Max Lautenschläger / Staatsoper Berlin)
A Berlini Állami Operaház (fotó: Max Lautenschläger / Staatsoper Berlin)

December 8-án – a karácsony közeledtével – kerül színre Humperdick Jancsi és Juliska című operája Achim Freyer rendezésében és Sebastian Weigle vezényletével. Monteverdi Poppea megkoronázása című műve külsős együttes, az Akademie für Alte Musik Berlin közreműködésével kerül színre december 9-én. A rendező Eva-Maria Höckmayr, a karmester Diego Fasolis lesz, a címszerepet Anna Prohaska énekli. Március 4-én Zubin Mehta vezényli Richard Strauss Saloméjának új bemutatóját; az előadás rendezője a számos formabontó rendezéséről (többek között a bayreuthi „patkányos” Lohengrinről) elhíresült Hans Neuenfels lesz. A címszerepet Ausrine Stundyte, Heródest a Budapesten is jól ismert Gerhard Siegel énekli. Július 7-én a Milánói Scalával koprodukcióban kerül színre németországi bemutatóként Salvatore Sciarrino Ti vedo, ti sento, mi perdo című operája az új zenés színház útjait kereső INFEKTION! fesztivál keretében. Ezt a produkciót az intendánsi mandátumáról néhány nappal korábban leköszönő Jürgen Flimm állítja színpadra.

A színház korábbi produkcióiban számos világhírű művész lép színpadra az évad során, köztük Maria Agresta, Laura Aikin, Daniela Barcellona, Piotr Beczała, Maria Bengtsson, Max Emanuel Cenčić, Marianne Crebassa, Francesco Demuro, Tara Erraught, Yusif Eyvazov, Angela Gheorghiu, Jekatyerina Gubanova, Anja Kampe, Dmitrij Korcsak, Bejun Mehta, René Pape, Olga Peretyatko-Mariotti, Ailyn Pérez, Simone Piazzola, Adrianne Pieczonka, Xavier Sabata, Fabio Sartori, Nadine Sierra, Nina Stemme, Lauri Vasar, Rolando Villazón és Kwangchul Youn.

A Staatsoper jövő évadáról további információk az intézmény honlapján találhatók.

Staatsoper Berlin / Opera-Világ
Fotó: Max Lautenschläger / Staatsoper Berlin