Már csak két nap Rost Andrea Toscájáig

Világhírű énekesnőnk a Szegedi Szabadtéri Játékok nyitóelőadásán ölti magára először a Puccini-opera címszereplőjének jelmezét

Rost Andrea
Rost Andrea

Június 30-án és július 1-jén (pénteken és szombaton) este 21 órától kerül színre az idei Szegedi Szabadtéri Játékok nyitóelőadása, Giacomo Puccini Tosca című három felvonásos operája. A produkciót nem csak újdonsága miatt előzi meg nagy érdeklődés, hanem a címszerepben most debütáló világhírű énekesnő és a Szabadtérin először dolgozó rendező személye miatt is.

Az előadás címszereplője hazánk egyik legnépszerűbb, a nemzetközi operaéletben is megkerülhetetlen énekese, Rost Andrea lesz, aki így nyilatkozott idei szegedi szerepléséről: „Amikor nézem Maria Callas párizsi fellépésének felvételét, addig teszem, amíg nem érzem: leírhatatlan, mennyire eggyé vált a szereppel. Azt szeretném majd elérni én is, hogy amikor a szegedi közönség Tosca jelmezében lát és hall, ne Rost Andreát lássa a színpadon, hanem TOSCÁT – minden egyes mozdulatával, hanglejtésével, azokkal a dallamokkal, amiket Puccini megkomponált. Szinte beszél, amikor énekel… Szegeden zsigerekig ható katarzist szeretnék adni a közönségnek.”

Scarpiát Kálmándy Mihály énekli majd, aki a tavalyi Dóm téri Wagner-bemutatón teljesen lenyűgözte a közönséget elementáris erejű játékával és az egész teret betöltő baritonjával. Immár az egymást követő harmadik évben láthatják a Szabadtérin a nézők László Boldizsárt, ezúttal Cavaradossi szerepében. A további szerepekben Rácz IstvántAltorjay TamástBöjte SándortPataki Bencét és Rácz Tibort láthatjuk és hallhatjuk.

A kiváló szereposztáshoz izgalmas látásmódú rendezőt „igazolt” a Szabadtéri: Bocsárdi László most először dolgozik a Dóm téren. A Jászai Mari- és Uniter-díjas művész a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója, a romániai és az összmagyar színházi élet jelentős rendezője. Bocsárdi az opera legfontosabb üzeneteként azt szeretné kiemelni, hogy egész életünket a szenvedély vezérli, az ember pedig nem racionális lény, sokkal inkább az érzelmei hatására hozza meg döntéseit. „A világot látszólag a férfiak uralják, de igazából a nők irányítanak – mondja. – Tosca miatt Scarpia és Cavaradossi is elveszti biztosnak hitt egyensúlyát. Mai mitológiában gondolkodunk, a mai nézőhöz szeretnénk közel hozni a darabot.” Alkotótársaival, Bartha József díszlettervezővel és Kiss Zsuzsanna jelmeztervezővel absztrakt térben gondolkodtak, amiben természetesen hatnak az áriák, a viszonyok. Az opera karmestere Pál Tamás lesz.

Az előadásra jegyek korlátozott számban még kaphatók a Szegedi Szabadtéri Játékok honlapján.

Szegedi Szabadtéri Játékok / Opera-Világ