Fél évet csúszik az Operaház újranyitása

A főigazgató értékelte az intézmény elmúlt évadát a tegnap esti Csillagóra Gálaesten

Ókovács Szilveszter (fotó: Vermes Tibor)
Ókovács Szilveszter (fotó: Vermes Tibor)

Rekordszámú, több mint 600 ezer nézővel zárta a 2016/2017-es évadot a Magyar Állami Operaház – mondta el Ókovács Szilveszter főigazgató vasárnap este Budapesten, ahol gálaesttel és a társulat kiemelkedő teljesítményeit elismerő díjak átadásával ünnepelt az intézmény. (A díjazottak listája itt olvasható.)

Az Operaház magyar tematikájú évadát értékelve Ókovács Szilveszter hangsúlyozta, hogy összesen harminc magyar művet játszottak a szezonban, ez még sosem fordult elő az intézmény történetében. Az évadban tizenhat magyar premiert, köztük öt ős- és egy magyarországi bemutatót rendezett az Operaház.

Mint fogalmazott, a szezon tükröt állított a magyar közönség elé, hiszen az évad egyik nagy tanulsága, hogy bár a magyar operairodalom bővelkedik remekművekben, sokszor mégis kevesebben érdeklődnek irántuk, mint az Operaház által játszott külföldi darabok iránt.

A főigazgató elmondta azt is: az évadzáró gálaest után 2018 tavasza helyett várhatóan 2019 elején nyithat újra az Operaház, amely széles körű felújításon esik át a következő másfél évben. Megújul egyebek mellett a több mint tízezer előadást kiszolgáló színpadgépészet, a nézőtér, a zenekari árok és a műhelyek, valamint a tetőtér és a pince is. A tervek szerint ezzel párhuzamosan fog lezajlani a Kőbányai úti Eiffel Műhelyház kivitelezése is, itt várhatóan néhány héten belül kezdődhetnek az építési munkálatok.

A jövő tavaszra az Operaházba tervezett előadások egy része várhatóan elmarad – fűzte hozzá. Kitért arra is: az Operaház Andrássy úti épületének zárva tartása ellenére a bérletesek száma a következő évadra is eléri a 25 ezret.

MTI