Salzburg 2017: modern túlsúly az operaprogramban

A megszokott Mozart-program mellett a 20. századi operák dominálnak a jövő évi Ünnepi Játékokon

Anna Netrebko
Anna Netrebko

Noha a Salzburgi Ünnepi Játékok 2017-es programja még nem nyilvános, az idei fesztivál végéhez közeledve számos értesülés látott napvilágot a sajtóban a jövő évi tervekről. Ezeket gyűjtötte csokorba nemrégiben a Salzburger Nachrichten.

Mint arról már az Opera-Világ is beszámolt, a jövő szezon várhatóan legnagyobb érdeklődést kiváltó fesztiválpremierje Verdi Aidája lesz az iráni rendező, Shirin Neshat színrevitelében, Riccardo Muti vezényletével. A címszerepben Anna Netrebko mutatkozik be, Radamest a hírek szerint Francesco Meli és Yusif Eyvazov felváltva éneklik majd.

A Da Ponte-trilógiát radikálisan modern környezetbe helyező filmekkel annak idején világsikert aratott Peter Sellars rendezésében lesz látható jövőre a Titus kegyelme. A produkció különlegessége, hogy ezúttal nem a Bécsi Filharmonikusok működnek majd közre, mint csaknem minden salzburgi Mozart-előadáson, hanem a Teodor Currentzis vezette MusicAeterna kamarazenekar.

Cecilia Bartoli
Cecilia Bartoli

Ismét lesz barokk opera a kínálatban: ahogy az elmúlt években megszokottá vált, jövőre is átkerül a nyári programba a Pünkösdi Ünnepi Játékok bemutatója – ezúttal Händel Ariodantéja. Az előadást Christoph Loy rendezi, Diego Fasolis vezényli a Les Musicisens du Prince – Monaco együttese élén. A címszerepet természetesen a Pünkösdi Ünnepi Játékok művészeti vezetője, Cecilia Bartoli énekli.

A másik három bemutató egyaránt 20. századi klasszikus. Közülük Alban Berg Wozzeckje már több alkalommal is szerepelt az Ünnepi Játékok műsorán. Ezúttal William Kentridge állítja színpadra a művet (aki a közelmúltban Berg másik operáját, a Lulut rendezte a Metropolitanben). Karmesterként Vlagyimir Jurovszkij, címszereplőként Mathias Goerne nevét valószínűsítik.

Sosztakovics operája, a Kisvárosi Lady Macbeth is szerepelt már egyszer (2001-ben) a fesztivál műsorán. Az új bemutató dirigense az operakarmesterként ritkán fellépő Mariss Jansons lesz (aki a hírek szerint 2018-ban is visszatér Salzburgba, hogy A pikk dámát vezényelje), a rendező várhatóan Andreas Kriegenburg.

A repertoár legfiatalabb darabja Aribert Reimann Learje lesz. A művet, melynek magyarországi bemutatója az elmúlt évad talán legfontosabb operai eseménye volt itthon, még sosem játszották Salzburgban. Karmestere Franz Welser-Möst lesz, a címszerepet Gerald Finley énekli majd.

Salzburger Nachrichten