Renée Fleming az Erkel Színházban

Az amerikai díva január 21-én ad dalestet Budapesten

Renée Fleming (fotó: Andrew Eccles / Decca)
Renée Fleming (fotó: Andrew Eccles / Decca)

A világhírű amerikai szoprán egyike minden idők legismertebb és legsikeresebb operacsillagjainak. Harmincéves pályafutása során több mint kétszázszor lépett színpadra a New York-i Metropolitanben, fellépett Barack Obama elnöki beiktatásán, énekelt Károly walesi hercegnek a Buckingham Palotában, valamint Václav Havel néhai cseh elnök meghívására a bársonyos forradalom 20. évfordulójára rendezett ünnepségen.

A New York-ban élő kétgyermekes dívát az opera világán kívül is hatalmas megbecsültség övezi; mindezt jól mutatja, hogy Daniel Boulud sztárséf La Diva Renée néven desszertet alkotott tiszteletére, elneveztek róla egy virágfaját is, a Renée Fleming Irist, néhány éve pedig La Voce by Renée Fleming néven saját parfümmárkát is piacra dobott.

Az operacsillag rendszeresen szerepel a világ legjobban öltözött hírességeinek listáján: fellépőruháit többek között Gianfranco Ferré, John Galliano, Christian Lacroix, Karl Lagerfeld, Oscar de la Renta és Vivienne Westwood tervezik.

A sztárstátusz mindezzel együtt komoly művészi alapokon nyugszik. Fleming több mint 50 operát felölelő, hihetetlenül széles repertoárja háromszáz év szerzőit foglalja magában, Händeltől és Mozarttól egészen a kortárs komponistákig. Zenetanár szülők gyermekeként a New York állambeli Rochesterben nevelkedett, énekes diplomáját a világhírű Juilliardon szerezte, a Met színpadán 1991-ben debütált, ahol azóta többek között olyan szerepekben aratott sikert, mint a Figaro házassága Grófnéja vagy a tüdővészben haldokló kurtizán, Violetta Verdi Traviatájában. Az idei évadban Londonban és New Yorkban is az öregedéstől tartó nagyasszonyt, a Tábornagynét alakítja Richard Strauss A rózsalovagjában.

Az ünnepelt szoprán az utóbbi években egyre szívesebben ad ária- és dalesteket a nemzetközi zenei élet legrangosabb együtteseivel, a leghíresebb dirigensek vezényletével. 2011-es operaházi hangversenyét követően az Erkel Színházban most klasszikus, zongorakíséretes koncerten lép a közönség elé. Budapesten is a hangszer avatott német professzora, Hartmut Höll lesz a partnere, aki másfél évtizede kíséri Fleminget a világ minden pontján. Az énekesnő pályafutása kezdete óta szívesen kirándul a jazz műfajába is, vagy adja elő lemezen is Leonard Cohen, a Jefferson Airplane, Peter Gabriel vagy a Muse dalait.

A dalest után a művésznő dedikálja A belső hang – Egy énekes születik című önéletrajzi kötetét, amely számos CD lemezével együtt megvásárolható lesz a helyszínen.

A koncertre jegyek korlátozott számban még kaphatók.

A koncert műsora:

Brahms: Ständchen
Die Mainacht
Mondnacht
Meine Liebe ist grün
Wiegenlied
Vergebliches Ständchen
Massenet: Thaïs – Thaïs áriája az I. felvonásból (C’est Thaïs, l’idole fragile…)
Fauré: Öt velencei dal – No.1. Mandolin
Saint-Saëns: Soirée en mer
Delibes: Cadizi lányok

Verdi: Otello – Fűzfadal és Ave Maria a IV. felvonásból
Tosti: Április
Donaudy: O del mio amato ben
Cilea: Adriana Lecouvreur – Adriana áriája az I. felvonásból (’Io son l’umile ancella’)
Leoncavallo: Mattinata

Magyar Állami Operaház
Fotó: Andrew Eccles / Decca

Korábbi interjúnk Renée Fleminggel
A Fleming-kommandó – tudósítás Renée Fleming 2011-es budapesti napjairól