Petíciót indított Jonas Kaufmann és Ludovic Tézier

A két operaénekes az európai művészet jövőjéért aggódik

Petíciót intézett az Európai Unióhoz és az európai országok kormányaihoz Jonas Kaufmann és Ludovic Tézier, az öt nyelven (angolul, németül, franciául, olaszul és spanyolul) elérhető szöveget most magyarul közöljük:

“Európának.

Csaknem nyolcvan évvel ezelőtt, a történelem egyik legpusztítóbb háborújának mélypontján, a szabad emberiség utolsó mentsvárát jelentő Londonban arra kérték Winston Churchillt, hogy csökkentse a kultúratámogatást a háborús kiadások miatt, mire ő utánozhatatlan stílusában válaszolt: “Akkor miért harcolunk?”

Mi, művészek, tisztelettel kérünk mindenkit, aki ezt a választ maga is örök érvényű igazságnak tekinti, hogy írja alá a petíciót, és támogassa egy olyan társadalom eszméjét, amelyből a szépség és a kultúra nem tűnhet el, és egy olyan Európáét, amelynek kötelessége megőriznie a civilizációja legcsodásabb örökségét, a művészetet.

Az elszigeteltség napjaiban csak a nagy színházak – és ne feledjük: a szereplő művészek – által nagyvonalúan biztosított közvetítések jelentik az egyetlen kiutat a sorozatos lemondások okozta katasztrófa áradatából, amelyekért a művészek alig kapnak némi kompenzációt. Paradox módon ezeknek a közvetítéseknek a sikere bizonyítja, mennyire is vágyik a közönség az élő művészetre. De a digitális megjelenítés, bármilyen sokat is jelenthet ezekben a nehéz időkben, csak tökéletlen pótlása lehet az érzékeny és törékeny kifejezésmódnak. A művészetkedvelő közönség tudja, érzi ezt, az előadó-művészet elválaszthatatlan azoktól a deszkáktól, amelyeket kétezer év nem koptatott el. Ez az egyedülálló művészeti forma most olyan fenyegetést él meg, amire nem volt példa a történelem során, és ugyanezt élik meg a művészek is. Törékenyek vagyunk mi is,  akárcsak az opera világa.

Kedves barátaink Európában és az egész világban, akik osztoznak a zenei testvériségünkben, és tisztában vannak mindazokkal az értékekkel, amelyeket mi, művészek nap mint nap közvetítünk a társadalmunk felé; tudniuk kell, hogy az aláírásuk alapvető fontosságú támogatást jelent az előadó-művészeti világ jelene és jövője számára, és amellett mindazon, most súlyosan fenyegetett szakmák képviselőinek, akik lehetővé teszik az előadások létrejöttét, és akiknek a tevékenysége olyan természetességgel szövi át az életünket, hogy már észre sem vesszük. Támogassák a művészeket, támogassák az életfelfogást, ami az életnek igazi értelmet ad!

Jonas Kaufmann és Ludovic Tézier”

A petíciót itt lehet aláírni.