Bizonytalan időre visszavonul Katharina Wagner

A Wagner-dédunoka hosszabb betegsége miatt egy időre más látja el a Bayreuthi Ünnepi Játékok művészeti igazgatói feladatait

Katharina Wagner, a Bayreuthi Ünnepi Játékok művészeti igazgatója bizonytalan időre visszavonul a vezetéssel járó feladatoktól – adta hírül az MTI-re hivatkozva a Fidelio. A negyvenegy éves művészeti igazgató „hosszabb betegség miatt” nem tudja ellátni feladatát – jelentette be fesztivál igazgatósága.

A közlemény nem szól arról, hogy miben betegedett meg Katharina Wagner, ahogy azt sem tudni, hogy mennyi ideig lesz betegállományban. Az igazgatóság harmadik ügyvezetőnek nevezte ki Heinz-Dieter Sense volt kereskedelmi igazgatót, hogy részint ellássa a kieső vezető teendőt, részint biztosítsa a fesztivál működőképességét jogi és üzleti szempontból.

Katharina Wagner (fotó: Daniel Karmann / dpa)

Katharina Wagner, Wolfgang Wagner egykori fesztiválvezető lánya 2008-ban, féltestvérével, Eva Wagner-Pasquier-val együtt vette át a dédapja, Richard Wagner (1813-1883) által alapított ünnepi játékoknak, a világ egyik legjelentősebb operafesztiváljának irányítását, amelyet 2015 óta egyedüliként gyakorol a legmagasabb poszton. Szerződését tavaly novemberben hosszabbították meg 2025-ig.

A 2020-as év nem jól indult Katharina Wagner számára: előbb a régóta tervezett barcelonai Lohengrin-premiert volt kénytelen lemondani a koronavírus-járvány miatt, majd a bayreuthi fesztivált is. Katharina apja, Wolfgang Wagner (1919-2010) több mint fél évszázadon át, 1951-től 2008-ig volt a fesztivál vezetője, 1966-ig fivérével, Wielanddal együtt.

MTI / Fidelio / Opera-Világ