Évadot hirdetett a Bécsi Állami Operaház

Tíz operapremierrel, a barokktól a modern zenéig terjedő repertoárral vár minket Bécs a 2020/2021-es évadban

Közzétette a 2020/21-es évadra vonatkozó terveit a Bécsi Állami Operaház: tíz operapremierrel várják a közönséget, de a repertoár-előadásokban is több neves közreműködőt ígérnek.

Szeptemberben rögtön premierrel indítják az évadot, Puccini Pillangókisasszony című operája Anthony Minghella rendezésében lesz látható, melyet a neves rendező özvegye, a koreográfus-rendező, Carolyn Choa alkalmaz a bécsi előadásra. A címszerepet Asmik Grigorian alakítja, partnerei Freddie De Tommaso, Virginie Verrez és Borisz Pinhaszovics lesznek, a karmester Philippe Jordan. A márciusi előadásokba Hui He és Roberto Alagna áll be.

Lisette Oropesa (fotó: Jason Homa)

Októberben Mozart operája, a Szöktetés a szerájból kerül színre, Hans Neuenfels rendezésében, Antonello Manacorda vezényletével, melyben a szerepeket megkettőzve egy énekes és egy színművész alakítja majd. A darab énekes közreműködői Lisette Oropesa, Regula Mühlemann, Daniel Behle, Michael Laurenz és Goran Jurić lesznek.

Ugyancsak októberben mutatják be Csajkovszkij Anyeginjét, Dmitrij Csernyakov rendezésében. A címszerepet Andrè Schuen énekli majd, a további főszereplők Tamuna Gohasvili, Bogdan Volkov és Anna Gorjacsova, a karmester Tomáš Hanus.

Decemberben egy igazi különlegességet láthatnak a Bécsbe látogatók, ekkor kerül sor ugyanis Hans Werner Henze Das verratene Meer című operájának premierjére. Az előadást Jossi Wieler és Sergio Morabito rendezi, a karmester Simone Young, a főbb szereplők Vera-Lotte Boecker, Josh Lovell és Bo Skovhus lesznek.

Erwin Schrott

Februárban a klasszikus repertoár rajongóinak kedveskedik az intézmény, Bizet Carmen című operája lesz látható, Calixto Bieito rendezésében. Az előadást Andrés Orozco-Estrada vezényli, a címszerepben Anita Rahvelisvili tűnik majd fel, mellette pedig Charles Castronovo, Erwin Schrott és Olga Kulcsinszka lép színpadra.

Márciusban Verdi Traviatáját mutatják be, melyet Giacomo Sagripanti vezényel majd, a rendező pedig Simon Stone. Az opera főbb szerepeit Pretty Yende, Frédéric Antoun és Igor Golovatenko éneklik.

Ha nagyhét, akkor Parsifal! Így gondolják ezt Bécsben is, ahol áprilisban Kirill Szerebrennyikov állítja színre Wagner művét. A karmester ezúttal is Philippe Jordan, a címszerepet Jonas Kaufmann alakítja, Amfortas Ludovic Tézier, Gurnemanz Georg Zeppenfeld, Kundry pedig Elīna Garanča lesz.

Elīna Garanča (fotó: Felix Broede)

Szintén áprilisban tűzi műsorra az intézmény Gounod Faust című operáját, Frank Castorf rendezésében. A címszerepet Juan Diego Flórez fogja énekelni, partnerei Adam Palka és Nicole Car lesznek, a karmester Bertrand de Billy.

A barokk operákkal sem marad adósunk a Bécsi Állami Opera, Monteverdi Poppea megkoronázása című darabja Jan Lauwers rendezésében és Pablo Heras-Casado vezényletével tekinthető meg. A főbb szereplők Kate Lindsey, Slávka Zámečniková, Xavier Sabata, Christina Bock és Willard White.

Anna Netrebko

Az évad vége tartogat még egy nagy dobást, Verdi Macbethjét Barrie Kosky rendezésében láthatja a közönség, a karmester Philippe Jordan. A női főszerepben Anna Netrebko lép színpadra, férfipartnerei Luca Salsi és Roberto Tagliavini lesznek.

Az intézmény repertoárján további harmincegy előadás szerepel. Több magyar közreműködő is felbukkan majd, Fischer Ádám A varázsfuvolát és A walkürt vezényli, a 2018 óta társulati tag Vörös Szilvia pedig a Jancsi és Juliskában, a Nabuccóban és a Carmenben lép színpadra.

Plácido Domingo

Még néhány figyelemre méltó előadó az évadból: Christian Thielemann (Ariadné Naxosz szigetén), Sebastian Weigle (Arabella), Paolo Carignani (Nabucco, Rigoletto); Anna Netrebko (Tosca), Kristīne Opolais (Ruszalka), Camilla Nylund (Ariadné Naxosz szigetén, Elektra, A denevér, A walkür), Erin Morley (Ariadné Naxosz szigetén, A rózsalovag, Szentivánéji álom); Jonas Kaufmann (Don Carlos), Juan Diego Flórez (Hoffmann meséi), Stephen Gould (Ariadné Naxosz szigetén), Piotr Beczała (Ruszalka, A rózsalovag, Werther), Roberto Alagna (Bajazzók, Tosca), Klaus Florian Vogt (Lohengrin); Plácido Domingo (Nabucco, Simon Boccanegra), Erwin Schrott (Don Pasquale, Hoffmann meséi), Luca Pisaroni (Hamupipőke), Ambrogio Maestri (Parasztbecsület, Bajazzók, Szerelmi bájital), Michael Volle (Arabella), Philippe Sly (Figaro házassága).

A részletes évadterv elérhető a Bécsi Állami Operaház honlapján.