Parsifal-ízelítő pünkösdkor

Egy készülő bemutató részleteivel, valamint egy passió-keresztmetszettel várja a közönséget pünkösdkor az Opera

2021. május 23-án, pünkösd vasárnapján Richard Wagner monumentális műve, a Parsifal készülő produkciójába tekinthetnek be az érdeklődők 10:00 órától az Operaház Facebook-oldalán és az Origón.

Utolsó zenedrámájában, a Parsifalban Wagner a világ csábításaitól és a bűnös vágyaktól való félelmet írja meg egy megváltástörténetbe ágyazva. A mű valójában ünnepi színpadi játék, nem is opera. Sokan – talán saját félelmükből adódóan – épp azzal kritizálták a zene és egyben a szövegkönyv szerzőjét, ami a darab erényének és különleges összetettségének is mondható, vagyis hogy az egyházi témát személyes hangvétellel jeleníti meg, melyben a szerelem vallásos és profán felfogása keveredik.

Almási-Tóth András évek óta érlelt új rendezése a következő évadban lesz látható, azonban az OperaLive nézői most bepillantást nyerhetnek a készülő produkció látványvilágába (díszlettervező: Sebastian Hannak, jelmeztervező: Izsák Lili), miközben Kálvin Balázs zongorakíséretével és Bartal László vezényletével a mű legszebb részletei csendülnek fel. Közreműködik: Bretz Gábor (Gurnemanz), Kovácsházi István (Parsifal), Szántó Andrea (Kundry), Kálmándy Mihály (Amfortas), Szemerédy Károly (Klingsor) és Rácz István (Titurel), valamint Zavaros Eszter, Fürjes Anna Csenge, Kiss Tivadar, Bartos Barna, Mukk József, Káldi Kiss András és Taba Benjámin.

Az ingyenes OperaLive előadás csak korlátozott ideig, 2021. május 23-án 10:00 órától május 24-én 20:00 óráig lesz elérhető.

Ezt követően, pünkösdhétfőn az OperaLive-sorozatban Johann Sebastian Bach Máté-passió című oratóriumának legszebb részletei hangzanak el Felix Mendelssohn-Bartholdy átiratában. Az ingyenes közvetítés 20:00 órától látható az Operaház Facebook-oldalán és az Origón.

A Máté-passió Bach legnagyobb műve, mely nemcsak a protestáns egyházzenében, hanem az egyetemes zenetörténetben is felülmúlhatatlan csúcspontot jelent. Bach halála után a mű feledésbe merült. 1829. március 11-én, az eredeti előadás után egy évszázaddal a darab Felix Mendelssohn-Bartholdy vezényletével újra megszólalt, aki a romantikus előadói gyakorlathoz igazította a művet. A nagy sikerre való tekintettel Bach születésnapján, március 21-én megismételték a hangversenyt, amely jelentős társadalmi eseménnyé vált, s elindította a Bach-reneszánszot, tágabb értelemben a régebbi zenék feltámasztásának szokását is.

Az oratórium keresztmetszetének szólistái: Megyesi Zoltán, Kovács István, Fodor Gabriella, Schöck Atala és Bakonyi Marcell. Közreműködik: Vajda Klára, Bagosi Orsolya, Somogyi Balázs és Forgács Péter, a Magyar Állami Operaház Énekkarának művészei, valamint Kálvin Balázs zongorán. A koncert zenei vezetője Csiki Gábor, a játékmester Aczél András, a műsort Mona Dániel zenetörténész vezeti.

Forrás: Magyar Állami Operaház